Тука: Почавши блокаду Донбасу, ми допомогли Росії реалізувати на сході України придністровський сценарій

Тука: Підтримував і далі підтримую ініціативи, пов'язані зі зміною ситуації
Фото: Луганська обласна державна адміністрація / Facebook

Більшість підприємств на окупованих територіях Донбасу необхідно повертати під контроль України, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука.

Києву буде досить складно повернути під свій контроль українські підприємства, "націоналізовані" бойовиками в окупованих районах Донецької та Луганської областей. Про це виданню "ГОРДОН" заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, коментуючи реєстрацію у Верховній Раді законопроекту про припинення економічної блокади окупованого Донбасу.

"Я відразу говорив, що блокада Донбасу – це помилка. Тому підтримував і далі підтримую ініціативи, пов'язані зі зміною ситуації. Ми своїми руками віддали під контроль сепаратистів приблизно 50 підприємств. І в мене є великі сумніви щодо того, чи зможемо ми тепер повернути все, як було. Потрібно розуміти, що на окупованих територіях припинила роботу низка шахт, їх просто затопили. Я не знаю, чи реально технічно відновити їхню роботу. Однак більшість підприємств потрібно повертати під контроль України", – зазначив Тука.

Він акцентував на тому, що частину підприємств на окупованих територіях Донбасу контролюють фірми, пов'язані з українським бізнесменом Сергієм Курченком.

"Почавши блокаду Донбасу, ми допомогли Росії реалізувати на сході України придністровський сценарій. І я був одним із перших, хто говорив, що ця ініціатива не піде на користь нашій державі. На сьогодні частину підприємств, які залишилися на окупованих територіях Донбасу, знищено, а частину взяли під контроль компанії, пов'язані з Курченком. Тобто велику кількість наших підприємств ми самі віддали банді Януковича (екс-президент України Віктор Янукович."ГОРДОН"), – підкреслив Тука.

26 грудня 2016 року ветерани добробатів оголосили про початок блокади "ЛДНР", вимагаючи звільнення заручників. У зв'язку з цим Україна перестала отримувати вугілля й інші товари з окупованих територій.

27 лютого ватажки "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко й Ігор Плотницький пригрозили ввести "зовнішнє управління" на українських підприємствах, які працюють на окупованих територіях, якщо товарну блокаду не буде знято до 1 березня. Протягом наступних кількох днів бойовики захопили понад 40 підприємств української юрисдикції.

15 березня Рада національної безпеки України ухвалила рішення про тимчасове повне зупинення транспортного сполучення з окупованими територіями Донецької та Луганської областей, за винятком гуманітарних вантажів.

13 червня штаб блокади торгівлі з окупантами оголосив про мобілізацію активістів для початку активної фази другого етапу блокади. У штабі зазначили, що 26 травня поставили уряду ультиматум, однак вимог протестувальників не було задоволено. Активісти вимагають "негайного ухвалення урядом постанови про заборону закупівлі російського вугілля, а також початку процесу націоналізації російського бізнесу на території України".

29 серпня народний депутат від фракції "Самопоміч" Семен Семенченко в ефірі каналу ZIK заявив, що активісти переходять до другого етапу блокади. Зокрема, вони вимагають, щоб бізнесмен Рінат Ахметов припинив фінансувати терористів. Також активісти закликали "покласти кінець несправедливим тарифам "Роттердам плюс".