Макрон заявив, що Зеленський готовий іти на діалог із сепаратистами. Український президент назвав його слова помилкою

Зеленський про слова Макрона: Тут є невелика помилка – ми не готові на діалог із сепаратистами
Фото: ЕРА
Президент України Володимир Зеленський дав зрозуміти, що готовий вести переговори із сепаратистами для завершення війни на Донбасі, заявив глава французької держави Еммануель Макрон на пресконференції в Парижі 17 червня. Трансляцію із синхронним перекладом українською вів "5 канал".

"Президент України хоче, дав знак зі свого боку, що він готовий іти на припинення вогню і готовий до діалогу із сепаратистами, готовий до нових параметрів переговорів. І ми маємо підтримати цю динаміку", – заявив він.

Зеленський це заперечує.

"Тут є невелика помилка – ми не готові на діалог із сепаратистами. Саме так я почув переклад. Ми готові діяти в мінському форматі, припинити вогонь. І я не раз це декларував", – заявив він.

Після слів українського президента Макрон уточнив свою позицію, сказавши, що підтримує дії Зеленського, спрямовані на врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Я поясню, [що мав на увазі]. Я побачив ваш жест на першому тижні [президентства] стосовно припинення вогню і ваш жест щодо українського населення, яке опинилося на територіях, зайнятих сепаратистами. І нічого іншого", – зазначив він.

На сторінці Єлисейського палацу у Facebook опубліковано запис пресконференції. Порівнявши її з трансляцією українських телеканалів, можна зробити висновок, що перекладачка, яка робила переклад із французької на українську, припустилася неточності.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє Україна.

12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи з урегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію з виконання Мінських угод і Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів у місцеві органи влади тощо. Поки Мінських угод не виконано.

5 червня в Мінську відбувся черговий етап переговорів з урегулювання ситуації на Донбасі.