Марчук – Путіну: Ви – не “збирач земель руських“, ви – агресор. 10 тисяч могил і десятки тисяч сиріт пов'язані з вашим ім'ям

Марчук: Захопивши Крим і почавши війну, Росія втратила Україну років на 100
Фото надане телеканалом NewsOne

В авторській програмі Олесі Бацман "Бацман LIVE" на каналі NewsOne колишній прем'єр-міністр, екс-голова СБУ і Міністерства оборони, колишній секретар РНБО Євген Марчук розповів, що хотів би повідомити під час зустрічі російському президенту Володимиру Путіну.

Захопивши Крим і почавши війну, Росія втратила Україну років на 100. Із такими словами колишній прем'єр-міністр, екс-голова СБУ і Міністерства оборони, колишній секретар РНБО Євген Марчук звернувся б до російського президента Володимира Путіна.

Про це Марчук заявив в ефірі авторської програми головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман "Бацман LIVE" на каналі NewsOne.

"Я знаю аргументацію російської сторони, яка, зокрема, і в оточенні Путіна циркулює: "Німеччина і Франція воювали століттями, Німеччина і Великобританія були ворогами, а зараз – усе нормально". Єдина різниця: на якій підставі вони помирилися? Нюрнберзький процес, усі засудили фашизм, у них з'явилися єдині цінності і єдина мета: зробити все можливе, щоб не повернутися до диктатури в Європі. Ми можемо на такій основі домовитися з Росією? Думаю, не дуже скоро", – переконаний Марчук.

На думку політика, проблема полягає не тільки в Путіні, вона – у ментальності російських політиків.

"Пам'ятаю, у 1992 році я зустрічався з Євгеном Примаковим у Москві. У нього тоді померла дружина, у нас були дуже важкі переговори, і потім він каже: "Ви ж розумієте, що ніхто ніколи в Росії не погодиться, що Крим, а особливо Севастополь, – український". Це був 1992 рік. Я це до того, що проблема не тільки в Путіні, а в ментальності політичної верхівки. Я називаю це проблемою експансіонізму, захопництва. Осетія, Абхазія, Придністров'я, Крим, Донбас – що це? Це експансія, силова експансія", – підкреслив екс-прем'єр.

Продовжуючи розмову про те, що б Марчук сказав Путіну, український політик заявив, що назвав би російського президента агресором.

"В історію, шановний... хоча ні, не шановний... просто "президенте Росії", ви входите як агресор. Особливо після санкцій, які формалізовано в законі Сполучених Штатів (нам не потрібно було чекати цього рішення, для нас це і так зрозуміло)... у світову та європейську історію ви входите як лідер країни-агресора і лідер цієї агресії. Ви – не "збирач земель руських", ви – агресор. І третє. Уже десятки тисяч могил в Україні, десятки тисяч сиріт – і все це пов'язано з вашим ім'ям", – додав Марчук.

Марчук: Може кум Путіна Медведчук відстоювати інтереси України? Треба запитати Петра Олексійовича. Хоча я здогадуюся, чому він зробив такий вибір. Читайте повну версію інтерв'ю

Росія анексувала Крим після незаконного "референдуму" 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова. Відразу після анексії Криму почався збройний конфлікт на сході України, він триває досі. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і бойовиками, що контролюють частину Донецької і Луганської областей, яких підтримує Росія.