Марчук заявив, що зі списку утримуваних в ОРДЛО українців зі 107 осіб російська сторона підтверджує тільки 27

Марчук: Така позиція РФ може бути пов'язана тільки з тим, що до українців застосовують тортури, і це загрожує окупантам міжнародним трибуналом
Фото: radiosvoboda.org

Українська сторона точно знає, що бойовики утримують 107 українців, однак російська сторона стверджує, що про 80 із них нічого не знає, заявив екс-представник України в тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук. Він підкреслив, що Україна готова на обмін "усіх на всіх", тільки якщо обмін буде чесним.

Екс-представник України в тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук заявив, що українська сторона виступає за обмін у форматі "всіх на всіх", однак Росія зі списку 107 утримуваних українців "встановила" тільки 27. Про це Марчук написав на своїй сторінці у Facebook.

"Принцип обміну заручниками "всіх на всіх" Україна підтримує. Але що виходить: обмінялися списками. Ми передали "туди" по відповідній процедурі за участю ОБСЄ і Міжнародного комітету Червоного Хреста детальний список на 107 осіб, про яких ми точно знаємо, що вони живі, і навіть знаємо, де вони там знаходяться. Але нам через деякий час із того боку відповідають, що "вони" встановили тільки 27 осіб. А про інших наших 80 чоловік нічого не знають і вони їх не знайшли", – підкреслив він.

За словами переговірника, така позиція РФ може бути пов'язана тільки з тим, що до українців застосовують тортури, і це загрожує окупантам міжнародним трибуналом.

"Чи, наприклад, інший прийом: представники ОРДЛО кожен раз включають до своїх списків на обмін "усіх на всіх" осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини, які не мають ніякого відношення до війни на Донбасі, а вчинили ці злочини під час подій на Майдані (спецназ "Беркуту") чи 2 травня в Одесі, чи вчинили теракти в Харкові і Запоріжжі. Це тільки дуже маленька особливість процесу обміну заручниками. А із цим процесом тісно пов'язана ще й проблема з пропавшими безвісти. А це сотні осіб", – зазначив Марчук.

Він додав, що Україна підтримує принцип обміну "всіх на всіх", "але якщо це буде чесно і при активній участі міжнародних гуманітарних інституцій".

27 грудня 2017 року на Донбасі відбувся останній великий обмін утримуваними особами. За даними Генеральної прокуратури, Україна тоді обміняла 233 затриманих на 73 українських заручників.

13 березня 2019 року Марчук заявляв, що Росія в Мінську відмовляється обговорювати обмін засуджених росіян на українських політв'язнів.