Маріупольські судді вимагають припинити тиск на них у зв'язку зі звільненням з-під варти прикордонника Колмогорова

У Маріуполі Колмогорова засудили до 13 років в'язниці за умисне вбивство
Фото: 0629.com.ua

Заяви політиків на підтримку співробітника Держприкордонслужби України Сергія Колмогорова, якого засудили за вбивство жінки, але він добився перегляду справи, ведуть до дискредитації і паралічу роботи Приморського суду Маріуполя, ідеться в заяві суддів.

Судді Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області звинувачують політиків і ЗМІ у тиску у зв'язку з розглядом у касаційній інстанції справи працівника Державної прикордонної служби України Сергія Колмогорова. Про це йдеться у заяві членів суду, яку опубліковано на сайті Вищої ради правосуддя (ВРП).

"Окремі політичні і громадські діячі" намагалися за допомогою психологічного впливу на колегію Приморського суду домогтися "ухвалення вигідного для засудженого судового рішення" у Вищому спецсуді, ідеться у зверненні.

"Гучні заяви" призвели до появи закликів підпалити будівлю райсуду, а його співробітники виявилися дискредитованими, стверджують підписанти. Вони зазначають, що розгляд надалі справ, пов'язаних із подіями в зоні антитерористичної операції, під загрозою, оскільки судді, які опинилися під тиском, будуть брати самовідводи, у підсумку це призведе до паралічу роботи установи.

Окрім того, як ідеться в заяві, Колмогоров під час розгляду справи у першій інстанції намагався з допомогою інших осіб чинити тиск на свідка у його справі "з метою надання їм свідчень на користь обвинуваченого".

У Приморському суді нагадали, що надсилання справи Колмогорова на перегляд не означає скасування вироку щодо нього, підтвердженого в Апеляційному суді Донецької області.

Звернення адресовано голові ВРП Ігорю Бенедисюку, голові Ради суддів Валентині Симоненко та генеральному прокурору Юрію Луценку.

6 листопада Вищий спецсуд із розгляду кримінальних і цивільних справ передав на перегляд справу Колмогорова і звільнив його з-під варти.

Інцидент, у зв'язку з яким Колмогорова було засуджено судом першої інстанції до 13 років, стався 9 вересня 2014 року в районі Маріуполя.

Згідно зі свідченнями, військовослужбовці помітили неподалік від берега моря автомобіль, який блимнув фарами, а потім попрямував у їхній бік. На вимогу зупинитися для перевірки документів водій натиснув на газ і пішов на прорив. Прикордонники відкрили вогонь на ураження. Пасажирка автомобіля загинула, а уродженець Донецька, який перебував за кермом, не постраждав. Пізніше він виїхав до Росії.

Вогонь по автомобілю одночасно вело дев'ять осіб. Обвинувачення було висунуто тільки Колмогорову, якого було засуджено до 13 років в'язниці.

Генпрокурор Луценко заявив 2 листопада, що доказів співпраці із бойовиками сімейної пари, чий автомобіль розстріляв Колмогоров, не було. Глава ГПУ розповів, що, за словами водія транспортного засобу, він поїхав у новопридбаній машині з дружиною на море, щоб "зайнятися любов'ю".