Медведчук – такий самий член кремлівського злочинного угруповання, як і всі інші. Просто у нього паспорт іншої країни – журналіст Іванов

Іванов: На відміну від них, у нас здорове бажання звільнити своїх людей
Фото: Sergii Ivanov / Facebook

Представнику України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Віктору Медведчуку байдужа доля українських заручників на окупованих територіях Донбасу, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" журналіст Сергій Іванов.

Ініціатива представника України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Віктора Медведчука про обмін полоненими на окупованих територіях Донбасу пов'язана з бажанням президента РФ Володимира Путіна покращити свою репутацію на міжнародній арені, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" журналіст Сергій Іванов.

"По суті, це торгівля людьми для досягнення геополітичних цілей. Те, що ми спостерігаємо, ще раз підтверджує, що Путін перебуває у злочинній змові з ватажками бойовиків на Донбасі. Тобто російський президент керує всіма процесами на окупованих територіях. Насправді Путін уже й не приховує, що Росія – сторона конфлікту на сході України. Залученість Москви до того, що відбувається на Донбасі, свідчить, що про жодну "громадянську війну" тут і мови бути не може. Медведчуку плювати на наших полонених. Його звернення до Путіна щодо обміну було погоджено. Одна з причин, чому вони порушили цю тему, – бажання хоч якось покращити реноме Путіна на міжнародній арені", – підкреслив Іванов.

За його словами, Медведчук діє в інтересах російської влади.

"А чому Медведчука не хвилювала доля українських полонених рік чи два тому? Де було його милосердя, коли наших військових закидували камінням під час так званого параду в Донецьку? Нічого у нього не йойкнуло, коли українську патріотку в тому самому Донецьку прив'язували до стовпа? І таких прикладів багато. Тобто групка кремлівських злочинців хоче одержати від цього якусь особисту вигоду. Росія – це терористична верхівка і безмовне стадо. І Медведчук – такий самий член кремлівського злочинного угруповання, як і всі інші. Просто у нього паспорт іншої країни. Маючи певний вплив на Україну, він працює на Кремль. Подивіться, як він упевнено літає до Москви й абсолютно не боїться, що його літак хтось зіб'є", – зазначив журналіст.

На його думку, ініціатива обміну полоненими не пов'язана з гуманними мотивами Путіна чи Медведчука.

"Це дуже продуманий показушний жест. Вони хочуть продемонструвати, що начебто роблять щось добре. Але всі адекватні люди розуміють, що цей жест є нещирим. Його продиктовано не гуманними мотивами, а прагматичними інтересами. Чи відпустять наших полонених, зараз сказати складно. Путін почувається монархом, що має абсолютну владу. І що йому спаде на думку, невідомо. Але я дуже сподіваюся, що українських військовополонених усе ж обміняють. Мене не напружує той факт, що нам доведеться видати якихось полонених з їхнього боку. На відміну від них, у нас здорове бажання звільнити своїх людей. І воно не пов'язане з якимись прагматичними мотивами. Дуже шкода, що звільненням наших полонених займаються такі відверті мерзотники, як Медведчук", – резюмував Іванов.

15 листопада президент Росії Володимир Путін і представник України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Віктор Медведчук зустрілися в Ново-Єрусалимському монастирі в російському місті Істра. На зустрічі був присутній патріарх Кирило.

Медведчук заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб і очікує від бойовиків звільнення 74 осіб до Нового року. Путін пообіцяв, що обговорить це питання з ватажками "ДНР" Олександром Захарченком і "ЛНР" Ігорем Плотницьким.

Пізніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що Путін переговорив із Захарченком і Плотницьким телефоном і вони підтримали ініціативу обміну полоненими.

16 листопада Плотницький доручив підготувати обмін полоненими з Україною. Цього ж дня аналогічне доручення віддав і Захарченко.