Міноборони України запропонувало замінювати м'ясо на молоко в пайках військовослужбовців, експерти виступили проти

Міноборони запропонувало внести зміни в меню учасників АТО
Фото: EPA

Експерти Кабміну вважають, що внесення змін до переліку продуктів харчування військовослужбовців, які запропонувало Міноборони, може підірвати моральний дух армії.

Міністерство оборони України пропонує внести зміни до норм виділення продуктів харчування для військовослужбовців Збройних сил України та інших військових формувань, допустивши заміщення м'ясних продуктів молочними і кисломолочними. Проект постанови відомство подало на розгляд урядового комітету 10 листопада, ідеться в експертному висновку, який публікує видання "Наші гроші".

У проекті постанови пропонують дозволити заміну одних продуктів іншими "у межах вартості норм харчування і харчової цінності продуктів". Зокрема, передбачити "спеціальну заміну" м'яса першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина) на "молоко сухе, сухе кисле молоко і кисломолочні продукти" у співвідношенні 1:0,7.

Дію постанови планують поширити на учасників міжнародних навчань, військовослужбовців, які перебувають у пунктах постійної дислокації, у навчальних центрах, на полігонах на території проведення антитерористичної операції.

У висновку урядових експертів від 27 листопада за підписом директора департаменту з питань безпеки, діяльності органів юстиції та запобігання корупції Павла Пригунова зазначено, що ініціативи Міноборони можуть призвести до зниження калорійності і збалансованості норм харчування.

Поняття "спеціальна заміна", згідно з постановою Кабміну від 29 березня 2002 року, стосувалося тільки забезпечення екіпажів суден і кораблів, що служать за межами України, а також екіпажів підводних човнів.

Застосування такої заміни в інших родах військ може "підірвати моральний дух в армії і створити соціальну напругу серед особового складу, особливо в зоні проведення АТО", уважають експерти.

Проект постанови запропоновано після розгляду повернути на доопрацювання Міноборони.