Модернізація Мінських угод можлива – Єрмак

Єрмак: Будь-який юридичний документ має працювати
Фото: president.gov.ua

Питання передання Україні контролю над кордоном – єдине положення Мінських угод, яке Київ точно хотів би змінити, заявив помічник українського президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак.

Модернізація Мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі можлива,  заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", фрагмент якого опублікували 19 грудня, помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак.

"Я вважаю, що будь-який юридичний документ має працювати, особливо коли ми говоримо про такий серйозний міжнародний документ. П'ять років минуло з підписання Мінських угод. Ми всі говоримо, що це єдина платформа, яка існує, на неї було витрачено занадто багато сил, зокрема всі наші втрати, насамперед людські, щоб так легко від цього відмовитися... Тому я вважаю, що апдейт, модернізація Мінських угод – не зміна, не вихід у жодному разі, а саме модернізація, – може бути", – сказав Єрмак.

Він додав, що якщо, наприклад, говорити "про беззастережне припинення вогню", то потрібно прописати, хто і як це контролює та "хто за це відповідає".

Єрмак зазначив, що питання передання Україні контролю над кордоном – єдине положення Мінських угод, що Київ точно хотів би "змінити, відкоригувати".

"Зараз ми маємо домогтися того, щоб кордон до моменту виборів був під українським контролем. Наразі в нас із російською стороною різні позиції з цього питання. Оскільки для нас це питання принципове, ми й надалі маємо намір аргументовано відстоювати нашу позицію", – продовжив помічник глави держави.

Він підкреслив, що вибори на Донбасі мають відбутися згідно з українським законодавством.

5 вересня 2014 року тристороння контактна група у складі представників України, Росії та ОБСЄ ухвалила 12 пунктів Мінських угод. Під ними поставили свої підписи також тогочасні ватажки бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

12 лютого 2015 року було укладено другі Мінські угоди. Вони передбачають припинення вогню, відведення важких видів озброєння, моніторинг міжнародних спостерігачів, проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства, амністія учасникам конфлікту, звільнення та обмін полоненими, доступ гуманітарних місій для допомоги нужденним, повернення Україні контролю над кордоном, проведення в Україні конституційної реформи в частині децентралізації. Вимоги повністю поки не виконані. З української сторони документ погодив тодішній президент країни Петро Порошенко.

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший за три роки саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії – щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він тривав приблизно вісім годин. У межах саміту лідери держав провели двосторонні переговори, зокрема відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та російського лідера Володимира Путіна. Сторони домовилися до кінця року погодити повне припинення вогню й обмін утримуваними особами у форматі "всіх на всіх", обговорили розширення мандата спостережної місії ОБСЄ та анонсували новий саміт "Нормандської четвірки" за чотири місяці.

Під час саміту канцлерка Німеччини Ангела Меркель висловила надію на те, що Мінські угоди буде переглянуто. "Є питання, цей документ (Мінські угоди. – "ГОРДОН") скам'янілий, або його можна змінювати. Адже є певні пропозиції президента Зеленського щодо його зміни. Ми сподіваємося, що цей документ знову буде гнучким і він буде оживлений", – заявила вона.

11 грудня представник української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Олексій Резніков сказав, що Україна підготує зміни до Мінських домовленостей до наступного саміту в нормандському форматі.

12 грудня представник РФ у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов заявив, що жодних змін у Мінські угоди вносити не буде.

15 грудня прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що зміни в текст Мінських угод потрібно писати з "експертами" із "ЛДНР".