Муженко про справу Колмогорова: Це небезпечний прецедент. Такі рішення судів є потужною диверсією проти ЗСУ

Муженко: Коли триває війна, військові просто зобов'язані застосовувати зброю
Фото: mil.gov.ua

За словами глави Генерального штабу Збройних сил України Віктора Муженка, рішення судів проти військових, які застосовують за статутом зброю, як у справі прикордонника Сергія Колмогорова, є злочинними. Глава Генштабу вважає, що в країні необхідно створити спеціальні військові суди та адвокатуру.

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив в інтерв'ю "Тиждень.ua", що справа прикордонника Сергія Колмогорова є небезпечним прецедентом.

"Це небезпечний прецедент. Мова не тільки про Колмогорова, багато аналогічних справ і проти військових. Це і генерал Назаров (Віктор Назаров, засуджений до семи років позбавлення волі у справі про збитий Іл-76. – "ГОРДОН"), і свіжі приклади щодо інших генералів, офіцерів і солдатів. Ці справи дезорієнтують і командний склад, і кожного військовослужбовця. Є чіткі алгоритми, прописані у статутах, щодо застосування зброї. І коли військовий робить це з дотриманням усіх нормативних документів та вимог статутів, а його за те судять, це не просто неправильно – навіть злочинно. Боєць застосував зброю – йому дають 13 років позбавлення волі, не застосував – лише сім. Виникає питання: що в цій ситуації робити?" – заявив Муженко.

За словами голови Генштабу ЗСУ, "такі рішення судів є потужною диверсією проти ЗСУ і кожного військовослужбовця".

"Особливо в нинішній ситуації в Україні, коли триває війна та військові просто зобов'язані застосовувати зброю для захисту свого життя і життя своїх побратимів, для виконання завдання захисту своєї батьківщини. І тут немає різниці: він прикордонник чи боєць ЗСУ, або Нацгвардії, чи поліції. Йому надане право застосовувати зброю. Він її застосовує, а потім у цьому шукають якесь порушення закону. Тому і була така агресивна реакція суспільства", – продовжив Муженко.

Він уважає, що в Україні потрібно створити військові суди, співробітники яких розуміли б специфіку військової служби й умови виконання бойових завдань.

"Ми готуємо бійців на полігонах, у навчальних центрах, щоб вони були психологічно готові застосувати зброю, чого нам дуже не вистачало у 2014-му. Саме тоді були відомі випадки блокування колон, коли з-за спин мирних людей вбивали наших військових. І зараз, після майже чотирьох років, нас хочуть повернути до тієї самої ситуації. Ці дії потребують правової кваліфікації", – заявив керівник Генштабу.

Муженко додав, що в Україні необхідне законодавство, що не допускає подвійного трактування. "Військовослужбовець повинен бути захищеним у правовому полі. Це однозначно... Ця ситуація створює враження, що військові не захищені у правовому полі. Крім судів, можливо, доречно створення військової адвокатури", – сказав глава Генштабу.

6 листопада Вищий спецсуд із розгляду кримінальних і цивільних справ відправив на перегляд справу Колмогорова і звільнив його з-під варти. Інцидент, через який Колмогорова було засуджено судом першої інстанції на 13 років, стався 9 вересня 2014 року в Маріуполі.

Прикордонники відкрили вогонь на ураження по легковому автомобілю. Пасажирка загинула, а уродженець Донецька, який був за кермом, не постраждав. Пізніше він виїхав до Росії. Вогонь по автомобілю одночасно вело дев'ять осіб. Обвинувачення було висунуто тільки Колмогорову. Згодом апеляційний суд Донецької області залишив вирок чинним.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив 2 листопада, що доказів співпраці з бойовиками сімейної пари, чий автомобіль розстріляв Колмогоров, не було. Глава ГПУ розповів, що за словами водія транспортного засобу, він поїхав у новокупленій машині з дружиною на море, щоб "зайнятися любов'ю".

Сам Колмогоров стверджував, що співробітники прикордонного загону не вели вогонь на ураження.