МЗС України вимагає від Росії негайно скасувати указ про спрощений порядок набуття українцями громадянства РФ

МЗС України вручить російським дипломатам ноту протесту через російську "паспортну агресію"
Фото: Міністерство закордонних справ України / Facebook

Українським посольствам доручено невідкладно проінформувати іноземні держави про "паспортну агресію" Російської Федерації та обговорити можливості посилення санкцій щодо РФ.

МЗС України засудило рішення Кремля щодо розширення категорій громадян України, яким може бути надано російське громадянство у спрощеному порядку. Про це йдеться в офіційній заяві МЗС, опублікованій 1 травня у Facebook.

В українському зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що РФ грубо порушила норми міжнародного права і державного суверенітету України, а оприлюднений указ президента Росії є "юридично нікчемним", не матиме жодних правових наслідків і українська сторона його не визнає.

"Особливо цинічною є задекларована мета ухвалених російською стороною рішень – "захист прав і свобод людини і громадянина", оскільки права і свободи громадян України почали грубо порушуватися з початком російської збройної агресії та окупації Російською Федерацією частини суверенної території України – Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, а також окремих районів Донецької та Луганської областей України", – заявили у МЗС.

Українська сторона "категорично вимагає" від влади РФ невідкладно скасувати протиправні рішення щодо паспортизації громадян України та усунути їхні негативні наслідки.

"Україна залишає за собою право на вжиття ефективних заходів для захисту національної безпеки, законних прав та інтересів українських громадян відповідно до міжнародного права та законодавства України. Українська сторона продовжить активну роботу з міжнародними партнерами над посиленням консолідованого санкційного тиску на кремлівський режим", – заявили у МЗС.

Українським посольствам доручено невідкладно проінформувати іноземні столиці про "паспортну агресію" Російської Федерації.

"Очікуємо від наших міжнародних партнерів посилення санкцій проти кремлівського режиму. Відповідна нота протесту буде невідкладно вручена російському МЗС", – повідомили у МЗС України.

24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ, який спрощує набуття російського громадянства жителями окупованих бойовиками територій Донбасу. 29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області відкрили центр видавання російських паспортів жителям окупованих територій Луганської області України у спрощеному порядку. 30 квітня аналогічний паспортний центр, призначений для видавання російських паспортів у спрощеному порядку жителям окупованих районів Донецької області України, відкрили в Некліновському районі Ростовської області.

У Міністерстві закордонних справ України назвали указ "юридично нікчемним" і заявили, що він не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства. США і ЄС також засудили рішення Путіна.

27 квітня Путін заявив, що набуття російського громадянства можуть спростити для всіх українців. Сьогодні він підписав указ про введення спрощеного порядку набуття російського громадянства для певних категорій громадян України.