Немає законних представників Донецька та Луганська – Єльченко на засіданні Радбезу ООН

За даними Єльченка, РФ витрачає на підтримку бойовиків на Донбасі $1,3 млрд на рік
Фото: ЕРА

Люди, які "сидять" у Донецьку і Луганську, є "московськими маріонетками", заявив постпред України при ООН Володимир Єльченко.

Ватажки бойовиків на Донбасі не є законними представниками місцевої влади. Про це постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив 30 жовтня на засіданні Ради Безпеки, присвяченому ситуації на Донбасі, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Коментуючи слова постійного представника РФ при ООН Василя Небензі, що Київ має  спілкуватися безпосередньо з представниками окупованих територій, Єльченко зазначив, що "немає законних представників Донецька та Луганська, яких обрав народ".

"Люди, які сидять у Донецьку і Луганську, – московські маріонетки, які опинилися на тих посадах із волі свого московського господаря. Говорячи про надання фінансової і військової допомоги, вона продовжується з боку Росії, і це є вирішальним фактором на Донбасі", – сказав український дипломат.

Він підкреслив, що присутність збройних формувань на Донбасі була б неможливою без підтримки Росії, "а це $1,3 млрд на рік".

Єльченко зачитав кілька витягів зі звітів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, у яких ідеться про виявлення військової техніки та озброєння на кордоні з Росією.

На засіданні Радбезу обговорювали ідею проведення бойовиками на Донбасі так званих виборів. Небензя запропонував заслухати представника бойовиків, але Рада Безпеки відхилила цю пропозицію.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Україна, США і низка інших держав звинувачують Російську Федерацію у втручанні в конфлікт: використанні регулярних військ у бойових діях на боці бойовиків, постачанні їм зброї та фінансовій підтримці. Російське керівництво відкидає ці звинувачення і стверджує, що РФ не є стороною протистояння.

Українська сторона неодноразово заявляла про затримання і загибель російських солдатів у зоні АТО. У відповідь у РФ стверджували, що на Донбасі воюють російські добровольці.