"Нічого втихомирювати". Пєсков прокоментував ситуацію навколо Керченської протоки

Пєсков заявив, що російські прикордонники "втихомирювали порушників державного кордону РФ"
Фото: ЕРА

Президент Росії Володимир Путін буде готовий дати "вичерпні пояснення", якщо питання про конфлікт біля Керченської протоки буде порушено під час зустрічей на саміті "Великої двадцятки" в Аргентині, заявив речник Кремля Дмитро Пєсков.

Ситуація навколо Керченської протоки не потребує втихомирення, заявив 27 листопада журналістам прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков, повідомляє "Интерфакс".

Так він відреагував на прохання прокоментувати заяву державного секретаря США Майка Помпео, у якій він закликав президентів Росії та України Володимира Путіна і Петра Порошенка почати прямі переговори для врегулювання.

За словами Пєскова, "ситуація не потребує втихомирення". Він заявив, що "втихомиення сталося пізніше вчора", коли російські прикордонники "втихомирили порушників державного кордону РФ".

Речник Кремля додав, що в Керченській протоці продовжує діяти звичайний порядок проходження морського транспорту, який "неодноразово задіювали і використовували українські та цивільні судна і військові кораблі". Він зазначив, що "існує певний режим комунікації під час проходження, і тут немає жодних проблем". Пєсков підкреслив, що тут "нічого втихомирювати".

У відповідь на запитання про те, коли Путін висловиться про інцидент у Керченській протоці, Пєсков сказав: "Коли прийде час, президент дасть усі необхідні роз'яснення". За його словами, це може статися найближчими днями під час поїздки президента РФ в Аргентину.

Пєсков додав, що президент буде готовий дати "вичерпні пояснення", якщо питання про цей конфлікт буде порушено під час зустрічей на саміті "Великої двадцятки". Саміт G20 відбуватиметься у Буенос-Айресі з 30 листопада до 1 грудня 2018 року.

25 листопада РФ захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. По кораблях відкривали вогонь. За даними ВМС України, троє українських військовослужбовців дістали поранення.

За словами начальника Генштабу Збройних сил України Віктора Муженка, всього на захоплених кораблях було 23 військових. Російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявляла, що російські прикордонники затримали 24 українських моряків. ЗМІ опублікували прізвища 22 захоплених РФ українських моряків.

У зв'язку із загостренням ситуації 26 листопада Верховна Рада підтримала указ президента України Петра Порошенка про введення воєнного стану в 10 областях України. Документом передбачено ввести особливий режим на 30 діб із 9.00 28 листопада 2018 року до 9.00 27 грудня 2018 року у Вінницькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

27 листопада прес-служба Кремля повідомила, що за ініціативою німецької сторони відбулася телефонна розмова президента Росії Володимира Путіна з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. "Володимир Путін висловив надію, що Берлін вплине на українську владу, для того щоб утримати її від подальших непродуманих кроків. Зауважено, що представники російської Прикордонної служби будуть готові дати додаткові пояснення про те, як розвивалися згадані події в районі Керченської протоки", – заявили в Кремлі.