Обмін утримуваними особами відбудеться до Великодня – Офіс президента України

В Офісі президента розповіли про перебіг переговорів контактної групи
Фото: ua.depositphotos.com

Під час відеоконференції тристоронньої контактної групи досягнуто принципових домовленостей про списки утримуваних осіб і дати взаємного звільнення, повідомили в ОПУ.

Обмін утримуваними особами відбудеться до 19 квітня, повідомив 8 квітня Офіс президента України.

"Під час відеоконференції тристоронньої контактної групи були досягнуті принципові домовленості щодо списків для взаємного звільнення утримуваних осіб, а також дати – не пізніше Великодня", – ідеться в повідомленні.

Українська сторона ТКГ ініціювала проведення безперервного мінського переговорного процесу у форматі відеоконференції, зазначили в Офісі президента.

"Україна прагне підвищити результативність засідань тристоронньої контактної групи. Ми хочемо більш вагомих рішень, які допоможуть вирішити безпекові та гуманітарні проблеми на Донбасі", – заявив глава ОПУ Андрій Єрмак.

31 березня він говорив, що обмін може початися найближчими тижнями.

Останній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року між Україною та бойовиками "ДНР" і "ЛНР". Це сталося біля КПВВ "Майорське" в Донецькій області незабаром після зустрічі "Нормандської четвірки" в Парижі. За даними Служби безпеки України, із непідконтрольних територій повернулися 76 українців. Україна передала 127 осіб.

У березні президент України Володимир Зеленський говорив, що Україна передала бойовикам ОРДЛО список із 200 українських громадян для майбутнього обміну. Угруповання "ЛДНР" заявили, що готові передати Києву в межах обміну 19 осіб.