Окупанти намагаються свої внутрішні розбірки та стрілянину видати за обстріли ЗСУ – українська сторона СЦКК

У СЦКК заявили, що дії російсько-окупаційних військ руйнують цивільну інфраструктуру Донбасу
Фото: ЕРА

Бойовики намагалися видати пошкодження будинку в Докучаєвську за результати обстрілу підрозділами Збройних сил, повідомила українська сторона у Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню.

На Донбасі збройні формування Російської Федерації намагаються видати свої обстріли населених пунктів уздовж лінії розмежування за дії підрозділів Об'єднаних сил України. Про це на сторінці штабу операції Об'єднаних сил у Facebook 4 січня повідомила українська сторона у Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК).

У СЦКК зазначили що дії російсько-окупаційних військ загрожують життю мирного населення і пошкоджують цивільну інфраструктуру Донбасу. Зокрема, 2 січня спостерігачі СММ ОБСЄ зафіксували свіжі пошкодження будинку в місті Докучаєвськ на південному заході від Донецька. За оцінкою спостерігачів, три пошкодження (одне завширшки 3–5 см і два меншого розміру) у вікні квартири в південно-західній частині другого поверху житлового будинку на вулиці Леніна, 98, імовірно, утворилися внаслідок влучання боєприпасів стрілецької зброї.

"Українська сторона СЦКК зазначає, що вже неодноразово окупанти намагаються свої внутрішні розбори та стрілянину видати за обстріли з боку підрозділів Об'єднаних сил. Але при детальному вивченні відстані, профілю висот місцевості, тактико-технічних характеристик, застосованого озброєння, а також порядку розміщення позицій підрозділів Об'єднаних сил та збройних формувань Російської Федерації стає зрозумілою непричетність підрозділів Об'єднаних сил до обстрілу житлових будинків мирних мешканців", – ідеться в повідомленні.

У СЦКК звернули увагу, що найближчі позиції підрозділів Об'єднаних сил розташовані за більше ніж 5 км від місця інциденту. А на південно-західному напрямку від пошкодженого житлового будинку позиції ЗСУ закриває терикон, доступ на вершину якого можливий тільки з напрямку, де розташовані позиції збройних формувань Російської Федерації.

"Зазначений факт у черговий раз свідчить про цілеспрямовані дії окупаційної адміністрації та збройних формувань Російської Федерації щодо подальшого загострення конфлікту, небажання дотримуватися режиму припинення вогню під час новорічного перемир'я та свідоме невиконання Мінських домовленостей", – підкреслили у СЦКК.

У квітні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У зоні конфлікту періодично оголошують перемир'я. Останнє, за результатами переговорів у Мінську, почалося о 00.00 29 грудня за київським часом.