Оліфер: Складається враження, що Росія хоче денонсувати Мінські угоди

Оліфер: Україна наполягає на дотриманні сторонами Мінських угод
Фото: Дарка Олифер / Facebook

За словами прес-секретаря представника України в тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарки Оліфер, Київ наполягає на створенні зон безпеки вздовж кордону з РФ на Донбасі.

Для української сторони є принциповим дотримання всього комплексу Мінських угод. Про це заявила у Facebook прес-секретар екс-президента України, представника України в тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер за підсумками засідання групи.

За її словами, ідеться про меморандум від 19 вересня 2014 року, у якому зазначено:

– лінія зіткнення, відповідно до якої Дебальцеве має бути під контролем України;

– створення зон безпеки вздовж не підконтрольної Україні частини українсько-російського кордону;

– район Кальміуського, Саханки, Новоазовська, Кумачового має бути вільним від важкого озброєння.

"Проте в української сторони і міжнародних організацій складається враження про бажання РФ і ОРДЛО денонсувати ці документи і в такий спосіб ухилитися від їх виконання", – зазначила Оліфер.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Мінські угоди, що регламентують урегулювання конфлікту на Донбасі, було підписано в лютому 2015 року. Вони припускають припинення вогню, відведення важкої техніки від лінії зіткнення, звільнення всіх заручників, а також відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України в Донецькій і Луганській областях. Жодного пункту угод повністю поки не виконано.