Олланд про переговори в нормандському форматі: Путін хотів, щоб режим тиші був започаткований якомога пізніше, Порошенко – якомога швидше

Олланд вважає, що Путін хоче заморожування конфлікту
Фото: ЕРА

Переговори в нормандському форматі корисні передусім завдяки діалогу, заявив колишній президент Франції Франсуа Олланд. Він зазначив, що у президентів України і РФ Петра Порошенка та Володимира Путіна у цих переговорах була протилежна мета.

Президент РФ Володимир Путін прагне перетворити війну в Україні на "заморожений конфлікт", щоб контролювати цю територію. Про це під час конференції в університеті міста Монс у Бельгії повідомив колишній президент Франції Франсуа Олланд, пише "Укрінформ".

"Бажання Володимира Путіна полягає в тому, щоб усі конфлікти, які були ним створені, перейшли у стадію "заморожених". У Грузії, Молдові, а тепер ще й в Україні. Його мета – не допустити того, щоб українська влада мала контроль над своєю територією, аж до кордонів із Росією, включно із Кримом", – підкреслив Олланд.

Він зазначив, що в цьому частково є провина України, яка вже довго бореться з корупцією.

Відповідаючи на запитання студентів, чи є нормандський формат корисним, Олланд сказав:

"Я провів багато годин у телефонних розмовах із Меркель, Путіним і Порошенком. Я не знаю достеменно, що ці консультації дали, але думаю, що вони дали принаймні одну річ: вівся діалог. А коли йде розмова, припиняються вбивства одних іншими. Це і є і тодішньою, і нинішньою вигодою нормандського формату".

Екс-президент Франції уточнив, що коли підтримувані Росією сепаратисти на Донбасі продовжували свій наступ, була нагальна потреба домогтися припинення вогню, після чого відвести важке і легке озброєння.

"У Мінську тоді гра велася між Володимиром Путіним, [президентом України] Петром Порошенком з одного боку та мною і [канцлером Німеччини] Ангелою Меркель, які були там для досягнення мети припинити вогонь. Путін хотів, щоб режим тиші був започаткований якомога пізніше, а Порошенко – якомога швидше. Урешті, активна фаза війни була зупинена, але це не означає, що після Мінська припинилися загибелі військових", – додав Олланд.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії тривають між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії – відбуваються переговори щодо врегулювання конфлікту.

12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Путін, Франсуа Олланд і Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію з виконання Мінських угод і Комплекс заходів із виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів у місцеві органи влади тощо.

Останні переговори в нормандському форматі відбулися в Німеччині 11 червня 2018 року, у них узяли участь міністри закордонних справ країн "четвірки".