Пєсков заявив, що Путін поки не планує контактувати із Зеленським

Пєсков: Проблему Донбасу Зеленський "може і повинен вирішити" на основі плану, викладеного в Мінських домовленостях
Фото: ЕРА

За словами спікера Кремля Дмитра Пєскова, президент Росії Володимир Путін буде готовий привітати президента України Володимира Зеленського з успіхами в урегулюванні ситуації на Донбасі.

Президент Росії Володимир Путін поки не планує контактувати із президентом України Володимиром Зеленським, заявив 20 травня журналістам речник Кремля Дмитро Пєсков, повідомляє ТАСС.

Відповідаючи на запитання, чи привітає Путін Зеленського з інавгурацією, Пєсков сказав, що президент Росії має намір привітати українського президента "з першими успіхами у справі врегулювання внутрішнього конфлікту на південному сході України, а також із першими успіхами у справі нормалізації російсько-українських відносин".

Пєсков не уточнив, у чому можуть полягати ці "перші успіхи", але додав, що якщо вони будуть, то стануть помітні неозброєним оком.

Речник Кремля наголосив, що проблему Донбасу Зеленський "може і повинен вирішити" на основі плану, викладеного в Мінських домовленостях.

21 квітня 2019 року в Україні відбувся другий тур виборів президента. 30 квітня ЦВК офіційно оголосила результати виборів, перемогу здобув Зеленський із результатом 73,22% голосів виборців. 20 травня він офіційно обійняв посаду президента України.

Під час своєї інавгураційної промови Зеленський заявив, що його найпершим завданням стане припинення вогню на Донбасі.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи з урегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію щодо виконання Мінських угод і Комплекс заходів із виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів до місцевих органів влади тощо. Поки Мінських угод не виконано.