Поклонська хоче брати участь у допиті Порошенка щодо подій під час Майдану

Поклонську обурило заочне розслідування в Україні
Фото: ЕРА

Печерський райсуд Києва дозволив прокуратурі проводити заочне розслідування щодо колишнього прокурора анексованого Росією Криму Наталії Поклонської.

Депутат Держдуми РФ, екс-прокурор Криму Наталія Поклонська заявила про готовність дати свідчення в українському суді і взяти участь у допиті високопоставлених політиків, зокрема президента України Петра Порошенка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, спікера Верховної Ради Андрія Парубія, мера Києва Віталія Кличка. Про це вона сказала "Комсомольской правде".

За словами Поклонської, 20 вересня Печерський районний суд Києва дозволив прокуратурі проводити щодо неї заочне слідство.

"Оскільки розкриття істинних фактів про події в Криму 2014-го року не в інтересах Генпрокуратури і керівництва України, слідство проти мене ведуть у режимі страшної таємниці і максимальної тиші. До того ж вони бояться почути правду про події у Києві у 2013–2014 роках", – сказала депутат Держдуми.

Вона висловила бажання "захищати себе від незаконного переслідування на території України".

"Хочу давати свідчення і брати участь у допиті тих високопоставлених осіб української влади, які причетні до трагічних подій 2013–2014 років. Я кажу про Порошенка, Авакова, Яценюка, Парубія, Кличка і багатьох інших, які на Майдані керували різними "сотнями", даючи їм указівки вбивати людей і співробітників "Беркута", – зазначила Поклонська.

Наталія Поклонська була співробітницею української прокуратури. У травні 2014 року, незабаром після окупації Кримського півострова Росією, її призначили прокурором Криму.

Генпрокуратура України навесні того ж року відкрила проти Поклонської кримінальне провадження за підозрою в державній зраді, у квітні 2016-го – за підозрою в причетності до заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

На виборах до Держдуми РФ, що відбулися восени 2016 року, Поклонську було обрано до нижньої палати російського парламенту за списком "Единой Росии".