Польські лікарі допоможуть Україні створити систему допомоги військовослужбовцям із бойовими психічними травмами

Поляки допоможуть створити програму підтримки ветеранів війни на Донбасі
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Експерти клініки психіатрії, бойового стресу і психотравматології Військового медичного інституту в Польщі проведуть для українських лікарів курс навчання з догляду за ветеранами війни з бойовими психічними травмами.

Польські фахівці допоможуть Україні створити систему допомоги військовослужбовцям із бойовими психічними травмами. Про це 3 листопада поінформувало "Польське радіо".

Глава клініки психіатрії, бойового стресу і психотравматології Військового медичного інституту Радослав Творус розповів, що експерти клініки підготують український персонал і підкажуть, як створити модельні рішення.

За його словами, польські лікарі хочуть зробити те, із чим кілька років тому полякам допомагали американці.

"Коли польські солдати поверталися з перших бойових місій в Іраку та Афганістані, почала посилюватися проблема бойового стресу і пов'язаних із ним проблем зі здоров'ям. Експерти з Військового медичного інституту хочуть поділитися досвідом у цій галузі та показати українцям, як створити комплексну систему догляду за ветеранами", – ідеться в повідомленні.

Творус сказав, що Військовий медичний інститут співпрацює з українськими лікарями. Експерти зауважують, що в Україні є гарні клініки, які підтримують військових із бойовими травмами.

Навчання для українських лікарів у Польщі розпочнеться з наступного року. Творус наголосив, що його пройде 10 осіб, які потім будуть поширювати набуті знання в Україні.

"Ми маємо надію, що, якщо поділимося нашим досвідом з українцями, вони швидко створять у себе систему підтримки ветеранів. А у них є реальна проблема, бо там триває війна", – додав керівник клініки.

Проєкт тренувань для українських лікарів відбудеться під наглядом міністерства національної оборони, кошти на фінансування надасть міністерство внутрішніх справ Польщі, ідеться в повідомленні.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.