Порошенко заявив, що через "вибори" на Донбасі до Конституції України має бути внесено зміни щодо децентралізації

Порошенко: Ми швидко підготуємо зміни до Конституції, які дадуть змогу нам рішуче продовжити наступ на захист децентралізації
Фото: president.gov.ua

Запропоновані парламенту зміни до Конституції допоможуть продовжити децентралізацію й забезпечити конституційний фундамент, заявив президент України Петро Порошенко.

У зв'язку із фейковими виборами на Донбасі до Конституції України має бути внесено зміни щодо децентралізації, а конституційні зміни, у яких є згадка про особливий порядок місцевого самоврядування для ОРДЛО, потрібно залишити в парламенті. Про це президент України Петро Порошенко заявив на засіданні Ради регіонального розвитку, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За словами українського президента, у запропонованих змінах до Конституції має бути згадка про особливий порядок місцевого самоврядування для ОРДЛО.

"У зв'язку з тим, що на окупованих територіях відбулися незаконні вибори, у зв'язку з тим, що Росія взяла на себе повну відповідальність за грубе порушення Мінських домовленостей, ми швидко підготуємо зміни до Конституції, які дадуть змогу рішуче продовжити наступ на захист децентралізації, забезпечивши їм конституційний фундамент", – зазначив Порошенко.

Він додав, що одним із головних елементів його діяльності на посаді президента є саме реформа децентралізації.

Верховна Рада 31 серпня 2015 року ухвалила в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації.

Остаточне ухвалення відповідного законопроекту про зміни до Конституції було заблоковано через наявність у ньому норми про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

11 листопада на підконтрольних бойовикам "ЛДНР" територіях Донбасу провели вибори. Сьогодні бойовики заявили, що, за попередніми підсумками, лідирують чинні "глави" Денис Пушилін і Леонід Пасічник – обидва здобули понад 60% голосів. Явка виборців нібито становила приблизно 80%.