"Порушення не мають системного характеру". Головком ЗСУ повідомив, що перемир'я на Донбасі дотримуються

Хомчак заявив Зеленському, що перемир'я на Донбасі дотримуються
Фото: president.gov.ua

Начальник Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак заявив, що ситуація в зоні проведення операції Об'єднаних сил "стабільно контрольована".

Від початку дії режиму припинення вогню на Донбасі не було поранено жодного українського військовослужбовця, втрат серед сил ООС також не було. Про це президенту України Володимирові Зеленському доповів 29 липня начальник Генштабу – головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак.

"Режим припинення вогню виконується з обох сторін, поодинокі випадки його порушення не мають системного характеру. Від початку дії режиму повного та всеосяжного припинення вогню не було жодного пораненого та загиблого", – наводить слова Хомчака пресслужба глави держави.

Головнокомандувач ЗСУ також заявив, що ситуація в зоні проведення ООС "стабільно контрольована".

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим цілковитого і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі. Зеленський зазначав, що Об'єднані сили на Донбасі відповідатимуть на ворожі обстріли і після оголошення перемир'я. Він також заявляв, що угоду про припинення вогню мають підписати всі учасники нормандського формату.

Режим припинення вогню набув чинності опівночі 27 липня. Бойовики "ЛДНР" заявили про готовність виконувати домовленості, однак згодом порушили їх.

Командувач операції Об'єднаних сил Володимир Кравченко підкреслював, що українські військові розцінюватимуть як наступ будь-який обстріл із боку російських найманців.