Представник Держдепу про ймовірну участь США у нормандському форматі: Потрібна домовленість усіх сторін для створення будь-якого нового формату

Кент: Ми віримо, що весь Донбас є частиною України, так само, як і Крим
Скріншот: chastime / Facebook

У США підтримують зусилля президента України Володимира Зеленського, спрямовані на мирне врегулювання ситуації на Донбасі, і вважають, що Росія має взяти на себе відповідальність за дотримання умов перемир'я й виконання зобов'язань у межах Мінських угод, заявив заступник помічника державного секретаря США Джордж Кент.

Будь-який новий формат урегулювання конфлікту на Донбасі потребує домовленостей усіх сторін. Про це журналісту української служби "Голос Америки" заявив заступник помічника державного секретаря США Джордж Кент, коментуючи ініціативу українського президента Володимира Зеленського стосовно залучення до нормандського формату США й Великобританії.

"Ми дуже підтримуємо зусилля президента Зеленського щодо здійснення кроків у напрямку миру. Дії українських військових у Станиці Луганській, бажання відбудувати міст, необхідний для задоволення гуманітарних потреб, демонструє намір нового українського уряду зробити кроки у правильному напрямку", – підкреслив Кент.

За його словами, Росія має взяти на себе відповідальність за дотримання умов перемир'я й виконання зобов'язань у межах Мінських угод.

"Трагічні події, коли війська, очолювані Росією, у результаті ракетного обстрілу вбили українських солдатів, які захищали свою землю, вказують на те, що саме Росія повинна взяти відповідальність не лише в питанні дотримання умов перемир'я, укладеного за посередництва ОБСЄ, але також у питанні виконання своїх зобов'язань, визначених у Мінських угодах. А це включає негайне та повне припинення вогню, звільнення всіх українських полонених, яких утримують очолювані Росією сили, а також виведення всіх російських військових та техніки з території України", – підкреслив дипломат.

Він назвав агресію Росії проти України одним із найбільших конфліктів сучасної Європи і зазначив, що для створення будь-якого нового формату для врегулювання конфлікту необхідна згода всіх сторін процесу.

"Україна має всі права шукати партнерів для розв'язання одного з найбільших конфліктів сучасної Європи. Відносно нормандського формату з чотирьох країн – США висловили бажання брати участь у вирішенні конфлікту на Донбасі. Зараз ці зусилля очолює призначений для проведення переговорів спеціальний представник Курт Волкер. Потрібна домовленість усіх сторін для створення будь-якого нового формату. Але відданість США збереженню територіальної цілісності та суверенітету України є непохитною, і ми віримо, що весь Донбас є частиною України, так само, як і Крим. І такою залишатиметься наша політика та наше зобов'язання допомогти Україні відновити її суверенітет та територіальну цілісність", – додав Кент.

Переговори щодо врегулювання конфлікту в Україні проводять у мінському (Україна – Росія – ОБСЄ) і нормандському (Україна – Росія – Німеччина – Франція) форматах.

Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

У своїй передвиборчій програмі президент України Володимир Зеленський повідомив про намір запросити Великобританію і США в нормандський формат.