Представник омбудсмена України заявив, що діти під Горлівкою загинули через зрив "ДНР" угоди щодо розмінування

Міни та снаряди – основна причина жертв серед дітей у 2017 році
Фото: Анна Гин / Gordonua.com (архів)

Приблизно 200 тисяч дітей, які проживають уздовж лінії розмежування, постійно ризикує травмуватися або загинути, повідомив представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Луганській і Донецькій областях Павло Лисянський.

Загибель трьох і поранення ще однієї дитини під час вибуху міни в районі окупованої Горлівки пов'язані зі зривом бойовиками домовленості щодо протимінної діяльності. Таку думку 30 вересня висловив у Facebook представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Луганській і Донецькій областях Павло Лисянський.

"Чому це сталося? Моя думка, що це сталося через невиконання домовленостей стороною НВФ "ДНР" щодо розмінування. 2 березня 2016 року тристороння контактна група підписала документ щодо протимінної діяльності. Згідно з підписаними документами, розмінуванню підлягають у пріоритетному порядку території, безпосередньо прилеглі до контрольно-пропускних пунктів на лінії зіткнення, які використовують для переміщення цивільних осіб, а також уздовж доріг, що ведуть до цих пунктів", – розповів він.

Лисянський підкреслив, що виконання цих домовленостей і мало запобігти трагічним випадкам, проте у 2018 році на окупованій території Донецької області неодноразово фіксували смерті дітей від боєприпасів і мін.

"Приблизно 200 тисяч дітей, які проживають уздовж лінії розмежування, постійно ризикує травмуватися або загинути. Причому міни та снаряди – основна причина жертв серед дітей у 2017 році", – процитував він звіт Кластера ООН з питань захисту за лютий 2018 року.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

15 липня 2018 року перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що на Донбасі понад 7 тис. га є небезпечними через міни.

30 вересня "мер" окупованої Горлівки Іван Приходько повідомив, що троє дітей загинули внаслідок підриву на міні, ще одна дитина дістала поранення. Українські правозахисники з'ясували прізвища потерпілих дітей.