Пристайко заявив, що місія ОБСЄ має моніторити ситуацію на Донбасі 24 години на добу

Українська сторона виступає за посилення місії ОБСЄ
Фото: OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine / Facebook

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має спостерігати за ситуацією на Донбасі цілодобово, зазначив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

Мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні потрібно посилити. Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на брифінгу 20 січня в Києві, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Що стосується мінського [переговорного] процесу і збільшення кількості обстрілів – ми, безумовно, стурбовані цим. Ми обговорювали це з новим головою ОБСЄ [Еді Рамою], що це означає взагалі – спробу зриву процесу чи співпадіння багатьох факторів, які призвели до зростання обстрілів... Ми маємо в першу чергу посилити місію ОБСЄ, це стосується їхнього мандата – перебування 24 години на добу, технічних можливостей, щоб фіксувати ці дані і вимагати виконання [режиму припинення вогню]", – сказав він.

Пристайко заявив, що українська сторона реагуватиме на збільшення кількості обстрілів.

"Ми тоді будемо пробувати терміново зв'язатися з нашими партнерами по нормандському формату, тому що ми дійсно, як і ви, бачимо, що домовленості не спрацьовують", – сказав Пристайко.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

9 грудня 2019 року у Парижі відбувся перший за три роки саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії – щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Серед іншого сторони домовилися погодити повне припинення вогню, а також розширити мандат місії ОБСЄ.

Глава МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що учасники тристоронньої контактної групи під час переговорів 18 грудня не змогли погодити дату нового перемир'я і домовилися продовжити режим припинення вогню, оголошений у липні.

18 січня на Донбасі один український військовий загинув, 10 дістали поранення, 19 січня також загинув один український боєць.