Пристайко: Сподіваюся, Росія відпустить українських моряків найближчим часом

Пристайко: Ми усвідомлюємо, які є шанси отримати наших хлопців назад найближчим часом
Фото: UKR Mission to NATO / Twitter

За словами заступника керівника Офісу президента України Вадима Пристайка, у Росії був шанс "зберегти обличчя", виконавши рішення Міжнародного трибуналу з морського права й відпустивши українських моряків.

Росія найближчим часом відпустить затриманих біля Керченської протоки українських моряків, заявив на брифінгу 16 липня заступник керівника Офісу президента України Вадим Пристайко, передає кореспондент "ГОРДОН".

"На жаль, не виконано рішення міжнародного трибуналу. У Росії був чудовий шанс це зробити, тим самим зберегти обличчя. З історії ми пам'ятаємо, що це не перший випадок, коли Росія не виконувала демонстративно, а потім виконувала так само демонстративно. Я сподіваюся, що моряків буде відпущено найближчим часом. Я не можу розповісти вам деталі переговорів, але, повірте, наша переговорна команда постійно в контакті, і ми усвідомлюємо, які є шанси отримати наших хлопців назад найближчим часом", – сказав Пристайко.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву.

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх. В управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що українські моряки, як військовополонені, мають перебувати під захистом Женевської конвенції.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал із морського права в Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Строк виконання рішення закінчився 25 червня. Цього дня, як повідомили в МЗС України, від російського зовнішньополітичного відомства надійшла нота, якою Україні пропонували надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті у відповідь українське МЗС назвало позицію Москви неприйнятною.

11 липня під час розмови президента РФ Володимира Путіна і президента України Володимира Зеленського обговорювали, зокрема, питання звільнення українських моряків. 15 липня у МЗС Росії заявили, що в Москві "думають" над питанням обміну українських військових моряків, затриманих Росією в районі Керченської протоки.