Пропозиція Держдепу, що мандат миротворців ООН має поширюватися на всі ОРДЛО, – оптимальна на сьогодні – генерал-лейтенант запасу Уманець

Уманець: Власноруч проблеми Донбасу Україна не розв′яже
Скріншот: Громадське Телебачення / YouTube

Доти, доки українсько-російський кордон залишатиметься неконтрольованим, ситуація в окремих районах Донецької та Луганської областей ніяк не зміниться, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" генерал-лейтенант запасу, екс-заступник головного інспектора Міноборони Дмитро Уманець.

Уведення на Донбас миротворчої місії ООН, мандат якої буде поширюватися на всю територію окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), наразі є найкращим варіантом на шляху до врегулювання збройного конфлікту на сході України, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" генерал-лейтенант запасу, екс-заступник головного інспектора Міноборони Дмитро Уманець.

"На превеликий жаль, власноруч проблеми Донбасу Україна не розв′яже. Природно, нам потрібна допомога інших держав. Насамперед це стосується тих країн, які гарантували нам безпеку в обмін на здавання ядерної зброї. І я думаю, пропозиція Держдепу, що мандат миротворців ООН має поширюватися на всі ОРДЛО, – оптимальна на сьогодні. Ми дійшли вже до тієї межі, коли з цим треба щось робити: нескінченно воювати не може жодна зі сторін. Особливо ми, оскільки практично кожного дня гинуть українці", – зазначив Уманець.

Він акцентував на необхідності відновлення контролю над усім українсько-російським кордоном.

"Що найголовніше для України? Закрити кордон із РФ. Якщо нам це вдасться, звідти перестануть їхати хлопчаки зі своїми "гумконвоями", які на Донбасі поводяться гірше, ніж удома. І поки українсько-російський кордон залишатиметься неконтрольованим, пуття не буде. Тож Держдеп на правильному шляху, їхня ініціатива щодо миротворців абсолютно вірна. Інша річ, як у цій ситуації поведеться Москва, і чи піде вона назустріч. Ви ж розумієте, що у РФ зовсім інше мислення і позиція щодо Донбасу", – підкреслив Уманець.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що наявність миротворців ООН пішла б на користь урегулюванню конфлікту на сході України. Він висловився за те, щоб миротворчі війська розміщували на лінії зіткнення сторін і "на жодних інших територіях".

Представник Києва у тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко відкинула цю ідею, пояснивши, що лінія зіткнення не є українським кордоном, тому там не може бути миротворчих сил.

Того ж дня Росія подала відповідний проект резолюції на розгляд Ради Безпеки ООН.

11 вересня в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін погодився, що озброєна місія ООН може перебувати в районі збройного конфлікту на Донбасі не тільки на лінії зіткнення. Водночас президент РФ уважає, що миротворці ООН мають займатися винятково охороною спостерігачів ОБСЄ.

У Держдепартаменті США заявили, що мандат миротворців ООН має поширюватися на всю окуповану територію Донбасу аж до кордону з РФ.

20 вересня президент України Петро Порошенко презентує своє бачення миротворчої місії на Донбасі під час сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.