Рада Європи вітає домовленості мінської групи про обмін утримуваними особами

Рада Європи вітає домовленість про обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО
Фото: ЕРА

У Раді Європи назвали гарними новинами домовленості щодо обміну утримуваними особами між Україною й ОРДЛО до кінця року.

У Раді Європи привітали досягнуті 23 грудня на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську домовленості про звільнення та обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО до кінця року. Про це у Twitter написав прессекретар організації Деніел Гольтген.

"Гарні новини від ОБСЄ про домовленість щодо взаємного звільнення та обміну до кінця року осіб, яких утримують під час конфлікту", – зазначив він.

Гольтген послався на заяву спецпредставника ОБСЄ у тристоронній контактній групі в Мінську Мартіна Сайдіка.

"Під час сьогоднішньої відеоконференції тристороння контактна група за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей України досягла згоди про взаємне звільнення та обмін затриманими особами, пов'язаними з конфліктом, до кінця року", – сказав Сайдік.

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший протягом трьох років саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії – щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він тривав приблизно вісім годин. У межах саміту лідери держав провели двосторонні переговори, зокрема відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та президента РФ Володимира Путіна. Сторони домовилися до кінця року погодити повне припинення вогню на Донбасі і здійснити обмін утримуваними особами у форматі "всіх на всіх", також обговорили розширення мандата спостережної місії ОБСЄ й розведення сил та засобів на трьох ділянках.

Зеленський під час нормандського саміту 9 грудня заявив, що завдяки обміну можуть повернутися додому 72 українці.

Російське видання "Коммерсантъ" із посиланням на власні джерела у тристоронній контактній групі повідомило, що приблизно 40 осіб із числа тих, кого українська сторона готувалася передати в ОРДЛО у процесі обміну утримуваними особами, відмовилося повертатися на окуповані території Донбасу.

23 грудня ТКГ погодила умови обміну утримуваними особами між Україною й ОРДЛО до кінця року.