Резніков про зустріч у нормандському форматі: Зеленський до цієї розмови готовий

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший протягом трьох років саміт лідерів "Нормандської четвірки"
Фото: EPA

Перший заступник глави делегації України у тристоронній контактній групі, віцепрем'єр Олексій Резніков заявив, що на різних рівнях відбувається обговорення та інвентаризація, чи виконали всі сторони ті домовленості, яких було досягнуто в Парижі 9 грудня.

Президент України Володимир Зеленський готовий до нової зустрічі в нормандському форматі, а українська сторона вжила заходів для виконання домовленостей саміту в Парижі у грудні 2019 року, чого не зробила Росія. Про це заявив міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, перший заступник глави делегації України у тристоронній контактній групі, віцепрем'єр Олексій Резніков в ефірі телеканала "Україна 24".

"Мені здається, що це було б можливо навіть у режимі відеоконференції. Була б на це, як кажуть, політична воля всіх чотирьох лідерів. Я вам точно можу сказати, що президент України готовий до цієї зустрічі і цієї розмови. Але дійсно сьогодні відбувається на різних рівнях обговорення та інвентаризація, чи виконали всі сторони ті домовленості, яких було досягнуто в Парижі 9 грудня", – сказав Резніков.

Він зазначив, що пропонував керівнику російської делегації у ТКГ Борисові Гризлову провести цю інвентаризацію.

"Наприклад, подивімося, чи є сьогодні доступ представників Міжнародного комітету Червоного Хреста в місця утримування осіб. На жаль, Російська Федерація не забезпечила виконання цієї домовленості, хоча їхній лідер, президент Володимир Путін, був і підтвердив, що вони готові цього досягати", – зазначив віцепрем'єр.

Він нагадав, що не домовилися також про початок робіт у двох місцях на лінії зіткнення на Донбасі, де повинні відкрити КПВВ, які мають гуманітарне значення.

"Україна зі свого боку в Золотому зробила все необхідне. Поки що якихось ремонтних робіт із тієї сторони не почали, хоча ми дали їм усі гарантії безпеки", – сказав він.

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший протягом трьох років саміт лідерів "Нормандської четвірки". У підсумковому комюніке зазначено, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил та засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Домовленості було виконано частково, зокрема двічі відбувся обмін утримуваними особами.

Сторони анонсували нову зустріч за чотири місяці (передбачають, що вона відбудеться в Берліні), однак її точної дати не визначено.