Росія повинна виконати рішення Міжнародного трибуналу і звільнити 24 українських військовополонених – Зеленський

Зеленський про повернення українських моряків: Я в це вірю
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський під час офіційного візиту в Париж заявив, що Росія має звільнити всіх ув'язнених і полонених українців.

Росія має виконати рішення Міжнародного трибуналу і звільнити 24 українських моряків, захоплених у полон під час конфлікту в Керченській протоці. Про це 17 червня в Парижі заявив президент України Володимир Зеленський, повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"Я дуже вдячний президенту [Франції Еммануелю] Макрону за увагу до долі ув'язнених і полонених українських громадян. Усі вони повинні бути якнайшвидше звільнені. Росія також повинна виконати рішення Міжнародного трибуналу і повернути 24 українських моряків, і я в це вірю", – заявив він.

Зеленський подякував Франції за послідовну позицію в засудженні дій РФ в Азовському морі і Керченській протоці.

"Ми й надалі будемо співпрацювати з Францією та іншими партнерами – членами НАТО, щоб гарантувати безпеку мореплавства в Чорному й Азовському морях і безперешкодний прохід суден у Керченській протоці", – додав він.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили до лікарні слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово". Наразі всі моряки перебувають у "Лефортово".

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх. В управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені мають перебувати під захистом Женевської конвенції.

Україна звернулася в Міжнародний трибунал із морського права, вимагаючи як тимчасові заходи зобов'язати РФ негайно звільнити моряків і кораблі.

Російська сторона відмовилася від участі у слуханнях.

25 травня трибунал у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Рішення було ухвалено 19 голосами, проти виступив тільки суддя від РФ Роман Колодкін.

У міністерстві закордонних справ Росії вважають, що міжнародний арбітраж не мав юрисдикції для розгляду інциденту.