Розстріл українських волонтерів 2014 року. Бойовикам "ЛНР" інкримінують порушення правил та звичаїв війни

Українські війська обороняли аеропорт Луганська до 1 вересня 2014 року
Фото: radiosvoboda.org

22 серпня 2014 року сепаратисти в селі Переможному розстріляли чотирьох волонтерів, які допомагали українським військовим, що обороняли аеропорт Луганська. Прокуратура Луганської області кваліфікувала події як порушення Женевської конвенції.

Прокуратура Луганської області виявила порушення Женевської конвенції в діях бойовиків угруповання "ЛНР", які розстріляли українських волонтерів, жителів села Переможне, у серпні 2014 року. Про це 13 квітня повідомила пресслужба прокуратури.

Справу про загибель мирних жителів Білокуракинський відділ поліції розслідував як умисне вбивство. На думку прокурорів, злочин слід кваліфікувати за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним убивством) Кримінального кодексу України.

"За даними слідства, озброєні чоловіки проникли на територію приватного домоволодіння в окупованому селі Переможному Лутугинського району Луганської області, що розташовувалося неподалік злітної смуги Луганського аеропорту. Господар будинку разом із дружиною працювали в аеропорту та допомагали українським військовим: відвозили на передові позиції продукти, воду та ліки. Представники збройних формувань РФ жорстоко розправилися з подружжям та їхнім сином із невісткою – розстріляли з вогнепальної зброї на власному подвір'ї. Будинок було розграбовано, цінне майно та автомобіль вивезено", – ідеться в повідомленні.

Досудове слідство проводитиме Служба безпеки України.

"Указані злочинні дії грубо порушують норми міжнародного гуманітарного права, що виразилося в жорстокому поводженні з мирним населенням", – додали у прокуратурі.

Як повідомляло "Радіо Свобода", напад бойовиків на Переможне стався 22 серпня 2014 року. Загинули, зокрема, радіоведуча Олена Куліш та її чоловік, які на волонтерських засадах допомагали підрозділу ЗСУ, що обороняв аеропорт.

1 вересня 2014 року українські військові покинули Луганський аеропорт через постійні артилерійські обстріли з боку російських військ.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє українська сторона.