Розведення сил на всій лінії розмежування на Донбасі призведе до замороження конфлікту – Загороднюк

Розведення військ на всій лінії розмежування на Донбасі протяжністю 410 км може тривати роки, сказав Загороднюк
Фото: mil.gov.ua

Міністр оборони України Андрій Загороднюк сказав, що якщо Мінські угоди будуть виконувати, то в розведенні сил та засобів на всій лінії розмежування на Донбасі не буде сенсу.

Україна виступає проти розведення сил на всій лінії розмежування на Донбасі, оскільки це суперечить суті Мінських угод і призведе до замороження конфлікту. Про це 21 січня в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив міністр оборони України Андрій Загороднюк.

"Ми виступаємо проти розведення на всій лінії, адже такий шлях є хибним і таким, що суперечить самій суті Мінських угод. Із ким розводитися, якщо вони мають роззброюватися? Насправді є багато причин, але це основне. Це як різні треки, які не збігаються", – сказав Загороднюк.

Він додав, що розведення на всій лінії розмежування протяжністю 410 км може тривати роки.

"А як можна роками проводити розведення? Воно перейшло в заморожений конфлікт. А нам категорично не підходить визнання замороженого конфлікту. Деякі політики говорили, і зараз кажуть: давайте визнавати це замороженим конфліктом. Це і є неправильний шлях, тому що він фактично фіксує угоду із ситуацією, яка є зараз, і каже: ну все, це нам підходить, це нам не підходить формально, але ми погоджуємося, що нехай так воно й буде. Тоді напруга знімається, уже ніхто не говорить про повернення територій або говорить дуже мляво, і точно знімається напруга з усієї міжнародної спільноти, починають лобіювати зняття санкцій, і все це триватиме десятиліття", – заявив міністр.

За його словами, якщо Мінські угоди будуть виконувати, то в суцільному розведенні на всій лінії не буде сенсу.

"Цю війну можна завершити – вони мають просто виконати Мінські угоди й піти. У світі є різні конфлікти, є непорозуміння. Але в нас на сході України не було конфліктів до 2014 року, жодних переслідувань на етнічному чи мовному ґрунті. Це конфлікт, який було створено у 2014 році абсолютно штучно. Як його було створено, так само його й можна завершити. Якщо Мінські угоди виконувати, то в суцільному розведенні на всій лінії немає сенсу", – зазначив Загороднюк.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє українська сторона.

Протягом 2019 року сторонам конфлікту вдалося домовитися про розведення сил та засобів на трьох ділянках: у Петрівському Донецької області, Золотому і Станиці Луганській Луганської області. Українська сторона фіксувала обстріл Золотого вже після відведення озброєнь.

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший протягом трьох років саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії – щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Сторони, зокрема, домовилися узгодити розведення сил та засобів у трьох нових точках. Президент України Володимир Зеленський підкреслював, що це мають бути "гуманітарні ділянки".

За даними "Громадського", українська сторона в контактній групі наполягає на розведенні в районі залізничного мосту у Станиці Луганській (Луганська область), а також поблизу Авдіївки, Новоселівки Другої й у районі пункту пропуску "Гнутове" (усі – у Донецькій області). Росія наполягає на розведенні в районі населених пунктів Щастя і Веселогорівка в Луганській області, а також Розсадки, Широкине, поблизу Авдіївки та КПВВ "Гнутове" в Донецькій області.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що на переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі обговорюють дев'ять варіантів розведення сил та засобів на лінії розмежування, але мають узгодити три.