Сайдік про "хлібне перемир'я": Учасники переговорів зобов'язалися донести ініціативу до свого політичного керівництва

Сайдік засудив напад бойовиків "ДНР" на представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ
Фото: ЕРА

Режим повного припинення вогню вздовж усієї лінії розмежування на Донбасі може бути введено на весь період збору врожаю – із 24 червня до 31 серпня, заявив спецпредставник ОБСЄ в тристоронній контактній групі Мартін Сайдік.

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі домовилася про припинення вогню з 24 червня. Про це повідомив спецпредставник ОБСЄ в групі Мартін Сайдік, виступаючи перед журналістами після чергового раунду переговорів у Мінську. Відео брифінгу оприлюднило білоруське агентство БЕЛТА на своєму YouTube-каналі.

"Учасники робочої групи виступили з пропозицією так званого хлібного перемир'я. Це встановлення режиму повного припинення вогню вздовж усієї лінії розмежування на період збору врожаю – із 24 червня до 31 серпня. Ініціатива, звісно ж, отримала підтримку на рівні тристоронньої контактної групи. Учасники зобов'язалися донести її до свого політичного керівництва", – зазначив Сайдік.

Він також засудив напад на представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Донецькій області 20 червня.

"Очевидно, що всі сторони несуть відповідальність за безпеку та свободу пересування співробітників місії. Вони повинні не тільки оперативно вживати заходів щодо реагування, але і підтвердити свою прихильність до цього принципу на вищому політичному рівні. Підтримуючи ініціативу робочої групи з безпеки, я сьогодні поставив це питання перед тристоронньою контактною групою і очікую відповідної реакції всіх сторін", – заявив Сайдік.

Збройний конфлікт на сході України триває з квітня 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У лютому 2015 року було підписано Мінські угоди, що регламентують вирішення конфлікту на Донбасі. Вони передбачають припинення вогню, відведення важкої техніки від лінії розмежування, звільнення всіх заручників, а також відновлення Україною повного контролю над державним кордоном у Донецькій і Луганській областях.