СБУ розслідує, чи здійснив командир роти Нацполіції Голубан держзраду

Голубана підозрювали в тому, що він допомагав "Востоку" під час бою з батальйоном "Донбас" у 2014 році
Фото: EPA

Дані про можливу держзраду офіцера Нацполіції Юрія Голубана, підозрюваного у зв'язках із бойовиками "ДНР", занесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, повідомили у СБУ.

Служба безпеки України веде розслідування стосовно командира роти спецпризначення управління Національної поліції Донецької області Юрія Голубана, підозрюваного у зв'язках з угрупованням "ДНР" "Восток". Про це йдеться у відповіді СБУ на запит агентства "Українські новини".

"Головним слідчим управлінням за фактом можливого вчинення зазначеною особою державної зради внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань", – сказано в документі.

Подробиці досудового розслідування стосовно Голубана можуть бути оприлюднені лише з дозволу слідчого або прокурора, уточнили у СБУ.

6 квітня народні депутати від фракції "Самопоміч" вимагали викликати до Верховної Ради генерального прокурора і голову СБУ зі звітом про результати перевірки відомостей про зв'язки Голубана з бойовиками "ДНР". Соболєв закликав звернути увагу на поширену одним із ватажків донецьких терористів Олександром Ходаковським відео 2014 року, на якому чоловік, схожий на Голубана, перебуває серед бойовиків сепаратистського батальйону "Восток".

"Юрій Голубан на цьому відео готувався разом із Ходаковським до нападу на українських солдатів. Це відео і дату зйомки ідентифікували бійці батальйону "Донбас" як підготовку до нападу на них під Карлівкою", – заявив Соболєв, який нагадав, що в бою 23 травня 2014 року загинуло п'ятеро українських добровольців.

Голубан стверджував, що 23 травня 2014 року не міг брати участі в бою під Карлівкою на боці бойовиків Донбасу, оскільки за кілька днів до цього перевіз сім'ю з Донецька до Харкова і залишався там. Оприлюднене Ходаковським відео він назвав монтажем.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков стверджував, що Голубан готовий пройти детектор брехні.