СБУ заявила про затримання завербованого ФСБ трудового мігранта з Чернігівської області

Співробітники СБУ затримали агента ФСБ
Фото: Служба безпеки України / Facebook

Чоловік, який неофіційно працював у Москві, потрапив у поле зору російських спецслужб і дав згоду співпрацювати з ними. Про це повідомили у Службі безпеки України.

Чоловіка, який збирав інформацію для спецслужб Росії з метою ведення підривної діяльності проти української держави, викрили у Чернігівській області, повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

"Мешканець прикордонного населеного пункту впродовж останніх трьох років неофіційно підробляв на будівельних роботах у Москві і Московській області як "трудовий мігрант". Під час чергової поїздки до Російської Федерації чоловік був затриманий представниками ФСБ, які схилили його до негласного співробітництва, погрожуючи кримінальним переслідуванням за нелегальне працевлаштування", – ідеться в повідомленні.

Українець підписав зобов'язання про співпрацю з російськими спецслужбами, йому було присвоєно псевдонім, з'ясували у СБУ.

"За завданням російських кураторів, завербований мав здобувати розвідувальну інформацію про чисельність особового складу та техніки військових частин, що знаходяться на території Чернігівської області біля кордону з РФ. Крім того, від нього вимагалось збирати відомості про засоби захисту державного кордону України, розміщення військових об'єктів та конфіденційні дані співробітників українських правоохоронних органів. Отриману інформацію необхідно було передавати представнику російської спецслужби під час виїздів на територію РФ. У разі відмови чи невиконання завдань або звернення до українських правоохоронних органів заробітчанину погрожували розправою з його родиною", – інформує прес-центр.

Перебуваючи під психологічним тиском, чоловік почав збирати інформацію, однак його було затримано співробітниками української спецслужби, наголошують у повідомленні.

Відео: Служба безпеки України / YouTube

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.