СБУ звільнила студента з Вінниці, якого утримували бойовики "ЛНР"

СБУ повідомила про звільнення студента
Фото: The Security Service of Ukraine / Facebook

Студент одного з університетів Вінниці минулого року приїхав до Луганська з батьками і разом із місцевими жителями вивісив на флагштоку своєї колишньої школи прапор України.

Співробітники Служби безпеки України звільнили студента одного з вінницьких університетів, якого незаконно утримували бойовики "ЛНР". Про це повідомляє прес-служба СБУ у Facebook.

У відомстві розповіли, що уродженець Луганської області у 2017 році разом із батьками приїхав до Луганська, щоб вирішити майнові питання. Студент разом із місцевими жителями підняв на флагштоку школи, де він раніше вчився, прапор України. Також вони намалювали на фасаді будівлі національну символіку.

"Юнаків затримали учасники незаконних збройних формувань та насильно утримували у будівлі місцевої пенітенціарної установи. При цьому їх допитували представники так званого "МГБ ЛНР", які застосовували до них заходи психологічного та фізичного тиску", – заявили у СБУ.

Співробітникам спецслужби вдалося звільнити студента у результаті "оперативної комбінації".

За матеріалами управління СБУ у Вінницькій області відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей. РФ заперечує свою причетність до конфлікту.

Радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт повідомив 31 січня 2018 року, що бойовики на Донбасі незаконно утримують 108 українців.

4 травня представник України в Мінську Ірина Геращенко заявила, що бойовики "ЛДНР" вимагають передати їм понад 80 засуджених найманців в обмін на 15 утримуваних українців.