Сенцов: Не вірю, що нам удасться повернути Донбас, доки там Путін

Сенцов вважає, що максимум, чого вдасться досягти на Донбасі,  припинення вогню і повернення полонених
Фото: ЕРА

Окуповані території Донбасу президент РФ Володимир Путін на українських умовах не віддасть, а на російських – не погодиться Київ, вважає колишній політв'язень Олег Сенцов.

Окупований Донбас Україні не вдасться повернути через президента РФ Володимира Путіна. Таку думку колишній політв'язень, український режисер Олег Сенцов висловив 6 листопада в ефірі "UA:Перший".

"Я не вірю, що нам вдасться повернути Донбас, доки там Путін. Тобто можливі перемовини, які проводить наш президент [України Володимир Зеленський]. Якщо він зможе припинити вогонь, щоб наші воїни більше не гинули, повернуться полонені – це чудово. А я гадаю, це максимум, [чого] вдасться досягти, тому що Донбас Путін на наших умовах не віддасть, а на своїх – ми взяти не можемо", – сказав він.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Перемовини про врегулювання конфлікту на Донбасі проводять у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини і Росії. Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко говорив, що Україна прагне до проведення нового саміту в середині листопада 2019 року. 30 жовтня заступник голови МЗС Росії Андрій Руденко заявив, що говорити про конкретні дати саміту в нормандському форматі можна буде тільки після верифікації ОБСЄ відведення військ на Донбасі. Путін зазначив, що до зустрічі в нормандському форматі Росія готова завжди.