Ще троє росіян, які перебувають в українських тюрмах, попросили Путіна про обмін їх на українських політв'язнів – Денісова

14 росіян написали прохання про обмін
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Загалом уже 14 громадян Росії написали президенту своєї країни Володимирові Путіну лист із проханням обміняти їх на українців, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Ще троє громадян Росії, які перебувають у місцях позбавлення волі в Україні, написали заяви на ім'я президента Росії Володимира Путіна з проханням обміняти їх на ув'язнених у РФ українських політв'язнів. Про це 16 серпня повідомила у Facebook уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"І далі надходять заяви від громадян Росії, яких утримують в українських місцях позбавлення волі, на ім'я президента РФ із проханням обміняти їх на одного з українських політв'язнів. Сьогодні такі заяви ми отримали ще від трьох осіб. Заяви були написані Гаджиєвим Русланом Джупалаєвичем, Кімаковським Ігорем Володимировичем (ДУ "Бахмутська установа виконання покарань №6") і Мефьодовим Євгеном Ігоровичем (ДУ "Миколаївський слідчий ізолятор")", – написала український омбудсмен.

Вона зазначила, що ці та інші заяви буде передано в Міністерство закордонних справ України, а далі – дипломатичною поштою в адміністрацію президента РФ.

Загалом 14 росіян уже написали Путіну з проханням обміняти їх на українців, засуджених у Росії. Такі самі заяви раніше подали громадянин РФ Олексій Седіков, який відбуває покарання у Бучанській колонії, Олександр Саттаров і Фарух Камалов, які перебувають у Лук'янівському СІЗО Києва, В'ячеслав Висоцький (ДУ "Черкаська виправна колонія №62"), Валерій Іванов та Олександр Валехідіс (ДУ "Дрогобицька виправна колонія №40"), Владислав Гречин (ДУ "Одеська установа виконання покарань №21"), Віктор Агєєв (ДУ "Роменська виправна колонія №56"), Олег Доронін (ДУ "Городищенська виправна колонія №96"), Денис Сидоров і Євген Шаталов (ДУ "Житомирська установа виконання покарань №8").

Гаджиєв – командир російського танка, засуджений до 15 років в'язниці за тероризм та ведення агресивної війни.

Мефьодов – фігурант справи про події 2 травня 2014 року в Одесі. 18 вересня 2017 року міський суд Чорноморська виніс виправдувальний вирок стосовно нього, але того самого дня Мефьодова знову затримали, оголосивши йому нову підозру – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Кімаковський – викладач із Санкт-Петербурга, затриманий на блокпості зі зброєю та посвідченням "снайпера ДНР".

У липні перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко озвучила список із 36 росіян, яких Київ готовий обміняти на ув'язнених у РФ громадян України.