Столтенберг: Нікому не подобаються санкції, але вони необхідні, коли країна порушує міжнародне право

Столтенберг: Найкращий спосіб припинити санкції для Росії – це дотримуватися міжнародного права, припинити дестабілізацію ситуації в Україні, змінити свою поведінку
Фото: ЕРА

Світова спільнота запровадила санкції проти Росії через її агресію проти України, тому що такі дії повинні мати наслідки, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Росії потрібно змінити свою поведінку, щоб міжнародна спільнота зняла введені проти неї санкції, сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю телеканалу "Дождь".

"Коли Росія порушує суверенітет і цілісність своїх сусідів, як це сталося в Україні, коли Росія втручається в наші демократичні процеси – вибори у США, Франції та інших країнах, – ми повинні реагувати", – зазначив він.

Столтенберг підкреслив, що така поведінка є неприйнятною. Він додав, що такі дії, як агресія Росії проти України, повинні мати наслідки.

"Найкращий спосіб припинити санкції для Росії – це дотримуватися міжнародного права, припинити дестабілізацію ситуації в Україні, змінити свою поведінку. Нікому не подобаються санкції, але вони необхідні, коли країна порушує міжнародне право і не поважає цілісності й суверенітету сусідніх країн – великих чи маленьких", – заявив генсек НАТО.

Сполучені Штати, Євросоюз та деякі інші країни запровадили економічні санкції щодо Росії навесні 2014 року, після того як Росія анексувала український півострів Крим і почала воєнну агресію на сході України. Санкційні пакети кілька разів розширювали та посилювали.

За оцінками Державного департаменту Сполучених Штатів, тільки оборонний сектор Росії зазнав збитків у розмірі понад $3 млрд після ухваленого у США у 2017 році нового закону про санкції.