Суд Харкова засудив до 11 років в'язниці росіянку Терезу за участь у "ДНР"

Терезу затримали 7 квітня 2015 року
Скріншот: ObjectivTv / YouTube

Суд визнав 47-річну мешканку Харкова Ларису Чубарову винною в участі у незаконних збройних формуваннях і посяганні на територіальну цілісність України.

Суд Харкова визнав винною в участі в незаконних збройних формуваннях, незаконному поводженні зі зброєю, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність держави 47-річну мешканку Харкова і призначив їй покарання у вигляді 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

На початку 2014 року громадянка Росії з позивним Тереза стала активною учасницею місцевого "Антимайдану" і брала участь у проросійських акціях.

Обвинувачення довело, що в червні 2014 року жінка вирішила взяти участь у діяльності так званої "ДНР" і поїхала в Донецьку область, де працювала під керівництвом "начальника управління контррозвідки" так званого міністерства державної безпеки "ДНР" – вона обіймала посаду "коменданта" кількох населених пунктів Донецької області, захоплених терористами.

Служба безпеки України (СБУ) зібрала докази безпосередньої участі підозрюваної у допитах полонених місцевих жителів та військових Збройних сил України.

"Крім того, Тереза займалася пошуком та передачею представникам "ДНР" відомостей про чисельність особового складу, вид та кількість озброєння і військової техніки, пересування з'єднань та підрозділів Збройних сил України, аналізом розвідувальної інформації", – повідомили у прокуратурі.

Вона також займалася матеріально-технічним забезпеченням діяльності бойовиків і формуванням окремих груп розвідувального призначення.

Ларису Чубарову (Терезу) затримали 7 квітня 2015 року у Харкові.

Тодішній радник голови СБУ Маркіян Лубківський повідомив, що спецслужба отримала дані, які підтверджують причетність Чубарової до допитів і тортур військовослужбовців Збройних сил України та мирних жителів Донецької області.

Розвідник батальйону "Азов" Максим Ярош, який кілька місяців провів у полоні бойовиків, розповів, що Чубарова також особисто розстрілювала українських полонених на очах у всіх.