Суд у справі MH17. Слідство зібрало докази участі РФ у війні на Донбасі

Фердинандуссе (праворуч) розповів, що слідство знайшло докази участі РФ у конфлікті на Донбасі
Фото: EPA

Під час аварії малайзійського літака Boeing 777 у Донецькій області Росія була учасницею конфлікту з Україною – постачала бойовикам озброєння, була долучена до їх вербування та оплати роботи, повідомив нідерландський прокурор Вард Фердинандуссе під час засідання Окружного суду Гааги.

10 червня під час засідання Окружного суду Гааги у справі про збитий на Донбасі 2014 року малайзійський літак нідерландський прокурор Вард Фердинандуссе розповів, що слідство зібрало докази прямої участі Росії у збройному конфлікті на сході України, повідомило "Радіо Свобода".

Фердинандуссе підкреслив, що російська влада завжди заперечувала участь у цьому конфлікті і свою причетність до командування угрупованнями "ДНР" і "ЛНР".

"Проте під час розслідування стало чітко зрозуміло, що Росія у відповідний період, у районі 17 липня 2014 року, була безпосередньо залучена до збройного конфлікту. Із різних джерел були зібрані докази того, що Росія здійснювала збройні постачання озброєним формуванням, а також долучалася до набору бойовиків і оплати [їхньої роботи]", – сказав Фердинандуссе.

Окрім того, під час розслідування було встановлено, що російських посадовців залучали до організації та координації збройних угруповань, які воювали проти української армії, продовжив прокурор.

Фердинандуссе сказав, що в сучасних конфліктах складно встановити, чи є вони є міжнародними, оскільки країни можуть скеровувати своїх військовослужбовців у зони бойових дій неофіційно. Ґрунтуючись на матеріалах розслідування катастрофи рейсу MH17, слідство дійшло висновку, що зараз необов'язково визначати природу конфлікту на сході України, але якщо суд визнає за необхідне, то обвинувачення готове це зробити, сказав прокурор. Він уточнив, що матеріали справи містять відповідну інформацію.

Росія розпочала збройну агресію на сході України 2014 року, відразу після анексії Криму. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області зазнав аварії Boeing 777, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17. Загинули всі 298 осіб, які були на борту (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади та Нової Зеландії). Згідно з висновками міжнародної слідчої групи, рейс MH17 збили з комплексу "Бук" з території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака знаряддя повернули у РФ.

9 березня 2020 року Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про катастрофу малайзійського літака. 8 червня в Нідерландах почалася друга сесія судового процесу. Четверо обвинувачених у справі: "міністр оборони" угруповання "ДНР", громадянин РФ Ігор Гіркін (Стрєлков), очільник "ГРУ ДНР", громадянин РФ Сергій Дубінський (Хмурий), його підлеглий, громадянин РФ Олег Пулатов (Гюрза), а також громадянин України, командир розвідувального батальйону 2-го відділу "ГРУ ДНР" Леонід Харченко (Кріт). Гіркін, Дубінський і Харченко відмовилися брати участь у судовому процесі, Пулатова в суді представляє група адвокатів.