Суд зробив закритим процес над організатором референдуму на Донбасі Лягіним

У травні 2014 року Лягін оголосив результати фейкового референдуму "про самовизначення ДНР"
Фото: EPA

Сторони захисту та обвинувачення попросили Шевченківський райсуд Києва перевести процес над організатором незаконного референдуму на Донбасі Романом Лягіним у закритий режим. Вони обґрунтували прохання про необхідність убезпечити учасників процесу.

Шевченківський райсуд Києва перевів у закритий режим розгляд провадження стосовно обвинуваченого в організації незаконного референдуму на Донбасі Романа Лягіна. Про це 4 травня повідомляють "Ґрати".

Колегія суддів задовольнила прохання сторони захисту і звинувачення, які послалися на необхідність убезпечити учасників процесу.

Лягіна, якого затримали співробітники СБУ на адмінкордоні із Кримом улітку 2019 року, обвинувачують в участі в терористичній організації, замаху на територіальну цілісність, а також у державній зраді (ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 110 і ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Спочатку стосовно Лягіна відкрили два провадження, але 17 квітня суд вирішив об'єднати їх в одне.

Наприкінці 2013 року Лягін з'являвся на акціях Євромайдану в Донецьку. У лютому 2014 року в центрі Донецька його побили невідомі, у яких, зі слів очевидців, були георгіївські стрічки на рукавах.

До донецьких сепаратистів приєднався у квітні, оскільки, за його словами, "відчуває відповідальність за рідний регіон".

Він був активним учасником "російської весни" в Донецьку. 11 травня 2014 року Лягін оголосив результати фейкового референдуму "про самовизначення ДНР" менше ніж за три години після закриття дільниць для голосування.

У вересні 2014 року сепаратист очолив "ЦВК ДНР", до 26 вересня він був міністром праці та соціальної політики "ДНР". У квітні 2016 року Лягіна через конфлікт із тодішнім ватажком терористів "ДНР" Олександром Захарченком відправили у відставку і затримали бойовики. Пізніше його звільнили, він виїхав у Росію.