Сурков і Волкер зустрінуться в грудні в одній із країн ЄС для обговорення миротворчої місії ООН на Донбасі

Попередня зустріч Волкера (на фото) з Сурковим відбулася 13 листопада
Фото: ЕРА

Наступну зустріч помічника президента Росії Владислава Суркова зі спеціальним представником Державного департаменту США щодо України Куртом Волкером заплановано на грудень, сказало "Интерфаксу" джерело, ознайомлене із ситуацією.

За словами співрозмовника, ці переговори будуть останніми цього року. Зустріч планують провести в одній із країн Євросоюзу, зазначило джерело.

За його словами, головною темою переговорів стане миротворча місія ООН на Донбасі. 

Співрозмовник підкреслив, що питання, пов'язані із гарантуванням безпеки, як і раніше, є "основною неврегульованою перешкодою до реалізації політичного сценарію". Він додав, що сторони ініціюють різні підходи "до впровадження спільних принципів стабілізації обстановки". За його словами, вони по-різному бачать "модальності присутності контингенту ООН у зоні конфлікту, хоча і мають єдине бачення цілей місії". Співрозмовник підкреслив, що Волкеру і Суркову потрібно знайти компроміс.

Волкер і Сурков вже проводили переговори 21 серпня в Мінську і 7 жовтня в Белграді.

13 листопада вони зустрілися в Белграді втретє. Посольство США у РФ повідомило, що сторони обговорили стан справ у дипломатичній сфері. Сурков заявив, що американська сторона передала свої пропозиції до російського проекту резолюції про миротворчу місію, які складаються з 29 абзаців, три з них російська делегація визнала прийнятними.

За інформацією "Интерфакса", американська сторона запропонувала Росії розширити зону присутності миротворців ООН на Донбасі, їхню чисельність і повноваження.

28 жовтня Волкер на зустрічі з народними депутатами України в Києві назвав критично важливим передання українсько-російського кордону в зоні АТО під контроль миротворців. Окрім того, за словами нардепа від Блоку Порошенка Володимира Ар'єва, спецпредставник США готує тези до резолюції Радбезу ООН щодо миротворчої місії на Донбасі, яку, імовірно, ухвалять до кінця року.

31 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що миротворці ООН, про яких говорить Волкер, стануть "окупаційними силами".

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.