Свідок у справі Гриба відмовилася від свідчень, які обвинувачують українця

15 листопада справу Гриба почали розглядати по суті
Фото: Ігор Гриб / Facebook

Подруга Тетяни Єршової, до якої їхав Павло Гриб у Білорусь, відмовилася від даних 2017 року свідчень – за словами Марії Юристової, Єршова і Гриб не обговорювали планів теракту і політика не була основною темою їхніх розмов.

У суді в Ростові-на-Дону 23 листопада мали допитувати громадянку РФ Тетяну Єршову, яку, за версією обвинувачення, схиляв до скоєння теракту українець Павло Гриб, однак через її хворобу на суді свідком виступила її подруга Марія Юристова, яка дала свідчення на користь українця. Про це повідомляє "Кавказский узел".

Юристова заявила, що Гриб і Єршова переписувалися в інтернеті, та їхні розмови мали переважно романтичний характер, політики вони не обговорювали. Окрім того, Єршова і Гриб не обговорювали планів теракту.

"Єдиним негативним моментом у спілкуванні своєї подруги з Грибом Юристова назвала зміну її планів: до знайомства з українцем дівчина хотіла вступити в університет, а коли познайомилася з Грибом, висловила бажання виїхати в Україну", – пише видання.

Прокурор під час засідання заявив, що Юристова змінила свідчення – 2017 року вона назвала свою подругу Єршову "українською націоналісткою з правими поглядами, яка героїзувала Бандеру і Шухевича". За її словами, Гриб і Єршова зійшлися "на ґрунті націоналізму", спільного розуміння історії України як "окупації з боку Російської імперії та СРСР", а також "протиставлення української нації і "русского мира".

Юристова підтвердила, що на протоколах її торішнього допиту стоїть її підпис, проте відмовилася від цієї характеристики Єршової. "Ні, я цього не писала. Я тільки знаю, що вона любила Україну й українську мову. Я не знаю, що таке націоналізм", – заявила свідок.

24 серпня 2017 року Гриба, який поїхав у Гомель (Білорусь) на зустріч зі знайомою, викрали співробітники ФСБ Росії. Два тижні про точне місцеперебування українця не було відомо нічого. 7 вересня Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону отримало повідомлення від ФСБ про тримання Гриба в СІЗО Краснодара. У РФ українця обвинуватили у підготовці теракту в одній зі шкіл Сочі.

7 листопада Грибу продовжили арешт у РФ до квітня 2019 року.

15 листопада справу почали розглядати по суті. На засіданні Гриб не визнав провини і відмовився давати свідчення.