"Там занадто важкі розмови". Кучма має намір покинути тристоронню контактну групу щодо Донбасу після досягнення критичного віку

Кучма про зустрічі в Мінську: Колись треба мені зупинитися
Фото надала прес-служба Леоніда Кучми

За словами другого українського президента Леоніда Кучми, який представляє інтереси України в тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, він по дві доби "відходить" від зустрічей у Мінську, тому що заздалегідь відомо, що вони не матимуть результату.

Другий український президент Леонід Кучма заявив журналістам 28 вересня, що завершить роботу в тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, де він представляє Україну, коли досягне "критичного віку", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я для себе вже давно прийняв рішення: коли я досягну свого критичного віку, я подякую всім, хто зі мною там працював, і піду, дам можливість попрацювати іншим", – заявив Кучма.

Він нагадав, що працює в тристоронній контактній групі на громадських засадах більше ніж чотири роки.

"До 100 поїздок до Мінська. А кожна зустріч за зачиненими дверима... І коли ти знаєш, що зрушень серйозних не буде, коли ти приїжджаєш і знаєш, що інша сторона приїжджає із заздалегідь підготовленими відповідями..." – продовжив Кучма.

За його словами, щодо мінського процесу звучить багато критики, але "охочих не знайдеться, оскільки це не хлібне місце".

"Колись треба мені зупинитися... Коли я досягну критичного віку, я маю прийняти таке рішення. Коли я приїжджаю додому, я дві доби відходжу від цих зустрічей, а там перед кожною зустріччю обов'язково заспокійливу пігулку під язик... Там занадто важкі розмови. А коли ти знаєш, що результату немає, коли ти знаєш, що приймаємо рішення з 1 вересня оголосити перемир'я, а воно не виконується..." – зазначив другий президент України.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Переговори про врегулювання конфлікту проводять у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини і Росії.