ТКГ щодо Донбасу домовилася обговорити списки на обмін утримуваними особами під час наступного засідання

Учасники ТКГ розглянули варіанти відкриття нових КПВВ на лінії розмежування
Фото: depositphotos.com

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі обговорила можливість розведення сил на нових ділянках, повідомляє Офіс президента України.

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі під час засідання, що відбулося у форматі відеоконференції, домовилася обговорити списки на обмін утримуваними особами під час наступного засідання. Про це 28 травня інформує сайт Офісу президента.

У повідомленні наголошують, що сторони обговорили можливість розведення сил на нових ділянках та відкриття нових КПВВ на лінії розмежування, зокрема в Золотому. Також ішлося про питання забезпечення безперешкодного перетину КПВВ абітурієнтами, які готуються до вступної кампанії.

Водночас представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ повідомили, що їхні патрулі зафіксували сліди важкої техніки на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

Також сторони продовжили консультації про додаткові заходи для повного припинення вогню й обговорили план розмінування територій.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту проводять у межах тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

Востаннє обмін утримуваними особами з бойовиками "ЛНР" і "ДНР" відбувся 16 квітня 2020 року. Бойовики звільнили 20 людей, українська влада передала їм 14.