Низка громадян Росії проходить в Україні юридичну процедуру оформлення обміну утримуваними особами – адвокат Рибін

ЗМІ повідомляли, що Росія може повернути українських моряків до кінця серпня
Фото: pixabay.com

За словами адвоката Валентина Рибіна, обмін між РФ і Україною утримуваними особами має відбутися "найближчим часом".

Громадяни РФ Максим Одинцов, Олександр Баранов та Євген Мефьодов проходять в Україні юридичну процедуру оформлення обміну утримуваними особами, заявив 22 серпня ТАСС адвокат Валентин Рибін.

За словами адвоката, "обмін має відбутися найближчим часом".

Рибін додав, що Одинцова й Баранова визнали в Україні винними у дезертирстві, державній зраді й засудили до 14 і 13 років позбавлення волі відповідно. Відомого у справі про пожежу 2 травня 2014 року в Одесі Мефьодова підозрюють у сепаратизмі, 19 серпня його відпустили з-під варти під заставу.

Адвокат зазначив, що у списку є й інші особи, але прізвищ не уточнив. За його словами, "усіх їх концентрують у пунктах збору". Рибін висловив надію, що скоро їх "буде доправлено на обмін".

У коментарі "Крим.Реалії" Рибін заявив, що до процедури обміну готують також Ігоря Кімаковського, якого в червні 2015 року затримали на блокпості в Донецькій області з пістолетом Макарова і свідоцтвом "снайпера ДНР".

Адвокат сказав, що росіяни "проходять процесуальні процедури, після яких вони зможуть вільно покинути територію України".

21 серпня джерело "Коммерсанта" повідомило, що Росія й Україна можуть обмінятися утримуваними особами до кінця серпня, ідеться, зокрема, про українських моряків та раніше засуджених. Співрозмовник розповів, що домовленості про обмін було досягнуто після першої телефонної розмови президентів Росії Володимира Путіна й України Володимира Зеленського.

Цього дня директор російського Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков, який входить в оточення помічника президента Росії Володимира Путіна Владислава Суркова, заявив: "Не здивуюся, якщо найближчими тижнями відбудеться обмін утримуваних осіб. І моряків також".

Крім того, 21 серпня джерело російського "Інтерфаксу" повідомило, що Росія може видати Україні політв'язнів Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба й Миколу Карпюка для відбування покарання, призначеного російськими судами, на батьківщині.

У січні 2019 року українська омбудсменка Людмила Денісова заявляла, що в тюрмах Російської Федерації через свої політичні переконання перебуває понад 80 громадян України.

Правозахисники повідомляли, що станом на 2 травня 2019 року тільки в анексованому Криму з політичних і релігійних мотивів було позбавлено свободи 86 осіб.