У Бундестазі розкритикували створення консультативної ради з ОРДЛО

Саррацин: Створення консультативного органу за участю так званих лідерів ОРДЛО не є корисним для переговорів
Фото: therealsarrazin / Instagram

Депутати фракції "Зелених" у Бундестазі впевнені, що створення консультативної ради за участю так званих лідерів окремих районів Донецької та Луганської областей призведе до знищення мінських угод.

Фракція німецького Бундестагу "Союз 90/Зелені" розкритикувала створення так званої консультативної ради із залученням представників ОРДЛО у складі політичної підгрупи тристоронньої контактної групи. Відповідну заяву було опубліковано на сайті фракції у понеділок, 16 березня.

"Те, що на перший погляд звучить як довгоочікувана нова динаміка в мінському процесі, насправді є подальшим руйнуванням Мінських угод. Через рівний статус українських представників та представників окупованих територій консультативна рада політично вкрай сумнівна", – ідеться в заяві.

Представники "Зелених" упевнені, що цей орган виконує основну вимогу Росії, щоб Україна вступила у прямі переговори з так званим урядом окупованих територій.

"Створення консультативного органу за участю так званих лідерів ОРДЛО не є корисним для переговорів. Усі знають, що ці ватажки є і залишаться маріонетками Кремля", – упевнений речник фракції "Зелених" Мануель Саррацин.

11 березня в Мінську тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі домовилася про створення так званої консультативної ради. Після засідання українська сторона не уточнила, чим саме вона буде займатися, але РФ і бойовики "ДНР" та "ЛНР" заявили про "майданчик для прямого діалогу між сторонами конфлікту".

13 березня видання ZN.UA опублікувало документ про створення ради. До неї мають увійти по 10 представників від України й ОРДЛО із правом вирішального голосу, а також по одному представнику від ОБСЄ, Німеччини, Франції та Росії з правом дорадчого голосу. На думку журналістів видання, рішення про створення цього органу "фіксує суб'єктність ОРДЛО", а бойовики дістануть право голосу нарівні з Україною, тоді як Росія одержить статус спостерігача нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак запевнив, що створення консультативної ради не є кроком до офіційного визнання окупаційної влади не підконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей. За його словами, рада буде розглядати питання з пакета Мінських домовленостей і даватиме рекомендації, "які можуть бути використані або не використані в роботі політичної підгрупи".

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє українська сторона, і вимагає прямого діалогу між Україною та бойовиками.

Крім Мінська переговори щодо Донбасу ведуться ще й в нормандському форматі, членами якого є Німеччина, Україна, Франція та Росія.