У Керченській протоці приблизно 170 суден очікує проходу в обох напрямках – Держприкордонслужба України

Цигикал: Така кількість суден у маленькій протоці впливає на безпеку судноплавства
Фото: dpsu.gov.ua

За словами голови Державної прикордонної служби України Петра Цигикала, Росія веде "тиху економічну блокаду".

У Керченській протоці приблизно 170 суден очікує проходу в обох напрямках, заявив голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал в ефірі телеканала UATV 3 грудня.

Цигикал зазначив, що Росія пропускає власні та іноземні судна насамперед, а судна, що прямують в українські порти, – в останню чергу.

"Іде тиха економічна блокада. Практично режиму вони не змінили, тільки ускладнили. Відповідно, така кількість суден у маленькій протоці впливає на безпеку судноплавства", – зазначив голова Держприкордонслужби.

Прес-служба українського прикордонного відомства підкреслює, що Російська Федерація перешкоджає і блокує рух кораблів через окуповану нею Керченську протоку всупереч міжнародному праву й договору між Україною і Росією про співпрацю у використанні Азовського моря та Керченської протоки від 2003 року.

Відповідно до Конвенції ООН з морського права від 1982 року, Керченську протоку використовують для міжнародного судноплавства.

"За наявними даними, ще декілька днів тому кількість суден у Керченській протоці становила більше 400... Окрім порушення норм міжнародного права, Росія також не зважає на ризик виникнення аварійних ситуацій через збільшення і накопичення суден на якірних стоянках", – додали в Держприкордонслужбі.

25 листопада РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. Затримано 24 українців, троє з них дістали поранення. Українських моряків утримують у СІЗО в Москві, ФСБ порушила проти них кримінальні справи за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання державного кордону) Кримінального кодексу Росії.

Міністерство з питань окупованих територій України повідомляло, що з 25-го до 27 листопада кількість кораблів у Керченській протоці і поблизу неї зросла із 167 до 421.

25 листопада РФ закривала прохід через Керченську протоку цивільним суднам "із міркувань безпеки", а 26-го відкрила його.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян зазначав, що станом на вечір 28 листопада 2018 року рух через Керченську протоку здійснювали тільки в напрямку російських портів в Азовському морі. "Українські порти Азовського моря Маріуполь та Бердянськ фактично заблоковані Російською Федерацією для заходу і виходу суден", – зазначив міністр.

4 грудня він зазначив, що Росія частково розблокувала українські порти Бердянськ і Маріуполь в Азовському морі. За словами Омеляна, 17 українських суден очікують входу в Азовське море, виходу з акваторії чекає одне судно. Ще дев'ять кораблів стоять біля причалів у портах.

Російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі у квітні.