У Луганській області бойовик "ЛНР" і "ДНР" здався українським правоохоронцям – поліція

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року
Фото: ЕРА

Проти бойовика"ЛНР" і "ДНР", який перетнув лінію розмежування в Луганській області, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею про створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань.

Бойовик незаконних збройних формувань здався співробітникам правоохоронних органів біля лінії розмежування в Луганській області, повідомила 13 серпня прес-служба обласного управління поліції.

Із правоохоронцями зв'язалися родичі бойовика і повідомили, що він має намір повернутися на підконтрольну державній владі територію України за програмою Служби безпеки України "На тебе чекають вдома".

"Поліцейські разом зі співробітниками СБУ допомогли чоловіку перетнути сіру зону і зустріли 40-річного уродженця Донецької області неподалік лінії розмежування. Під час спілкування з поліцейськими чоловік розповів, що в грудні 2014 року він через складне матеріальне становище і "завдячуючи" пропаганді РФ вступив до одного з підрозділів так званої народної міліції "ЛНР" в Алчевську. Під час служби чоловік займався охороною складів і місць розташування підрозділу", – ідеться в повідомленні.

У травні 2015 року "через постійні суперечки та бійки з керівництвом чоловік переїхав до Донецька, де продовжив незаконну діяльність у так званому комендантському взводі місцевих бандформувань".

"В обов'язки чоловіка входила охорона території частини та виїзди у складі патруля для перевірки служби в інших підрозділах окупаційних військ. Згодом через проблеми зі здоров'ям чоловік звільнився зі служби, але вже після курсу лікування повернувся на службу і вступив у лави так званих внутрішніх військ ДНР. Під час служби чоловік розчарувався в ідеях бойовиків і зрозумівши, що служить у складі незаконних збройних формувань, вирішив покинути лави бандформувань і повернутися на підконтрольну українській владі територію", – додали українські правоохоронці.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Програма "На тебе чекають вдома" передбачає повернення на підконтрольну уряду територію і звільнення від кримінальної відповідальності громадян України, які добровільно відмовилися від участі в терористичних організаціях "ДНР/ЛНР", за умови, що вони не брали участі в убивствах, тортурах, зґвалтуваннях та інших тяжких злочинах.