У "Луганському енергетичному об'єднанні" заявили про перспективи техногенного та соціального колапсу в Луганській області

ЛЕО: Коли почнеться справжня зима, знеструмлення навіть на кілька годин призведе до страшних наслідків
Фото: ЕРА

"Луганське енергетичне об'єднання" констатує, що через відсутність коштів протягом року енергетики не змогли підготуватися до осінньо-зимового періоду в області, що проявляється у вигляді численних аварій на електромережах за найменших проявів негоди.

"Луганське енергетичне об'єднання" повідомило у Facebook, що нинішньої зими в Луганській області може статися енергетичний колапс через заборгованість споживачів за електроенергію.

"Перший сніг, перша зимова негода спричинила масштабні масові знеструмлення по всій підконтрольній території Луганської області. Так, за оперативною інформацією станом на 11.00 22 листопада, знеструмлено повністю або частково 68 населених пунктів, 584 трансформаторні підстанції, без світла опинилися 29 тис. 877 абонентів", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що перелік відключених від електропостачання населених пунктів постійно поповнюється.

"Відновлення електропостачання ускладнюється поганою логістикою в області і господарською кризою в ЛЕО – через безгрошів'я впродовж усього року енергетики не мають палива для виїзду ремонтних бригад, не мають матеріалів для ліквідації пошкоджень, негативно впливає на ситуацію "триденка" на підприємстві та відтік кваліфікованих фахівців", – продовжили в компанії.

Також наголошують, що "іноді енергетики отримують допомогу від місцевих органів влади, підприємців і самого населення, але допомогу надають не всі".

"Коли почнеться справжня зима, із завірюхами і морозами, знеструмлення навіть на декілька годин призведе до страшних наслідків, а існуюча ситуація з "триденкою" і відсутністю фінансування в ЛЕО значно збільшить час проведення робіт ремонтними бригадами. Перспективи маловтішні – ми ризикуємо повторити катастрофу в Алчевську у 2006 році тільки в обласному масштабі. Нагадаємо, що "Луганське енергетичне об'єднання" протягом року перебуває в гострій господарській кризі, що виникла в результаті фінансових санкцій Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, та арешту рахунків. Через це ЛЕО не має ні копійки коштів – ані на зарплати, ані на підготовку електромереж до осінньо-зимового періоду, ані на проведення ремонтів. І санкції НКРЕКП, і арешт рахунків стали результатом багатомільярдних боргів споживачів перед ЛЕО", – продовжили в компанії.

"Луганське енергетичне об'єднання" констатує, що через відсутність коштів протягом року енергетики не змогли підготуватися до осінньо-зимового періоду, що вже проявляється у вигляді численних аварій на електромережах за найменших проявів негоди.

"При цьому існують великі труднощі з відновленням електропостачання. Узимку така ситуація призведе до численних аварій і може призвести до страшного техногенного та соціально-економічного колапсу на території Луганщини", – резюмували у "Луганському енергетичному об'єднанні".

25 квітня 2017 року заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій України Георгій Тука заявив, що борг Донецької і Луганської областей за електроенергію становить 11 млрд грн. За його словами, борг "Луганського енергетичного об'єднання" становить 5,2 млрд грн.

У грудні 2016 року генеральний директор "Луганського енергетичного об'єднання" Володимир Грицай повідомляв, що борг перед підприємством за електропостачання з боку окупованої частині Луганської області становить 6 млрд грн.

У квітні 2014 року на сході країни почався збройний конфлікт. Українські війська протистоять проросійським бойовикам, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.